Hlavní obsah

Policisté sepsali manifest proti služebnímu zákonu

PRAHA

Čeští policisté sepsali text, v němž protestují proti podobě nového zákona o služebním poměru, podle kterého se mění systém jejich odměňování. Ti, co petici vytvořili, uspořádají setkání policistů, kde ti nespokojení mohou manifest podepsat.

Článek

Petici nazvali Manifest 361, což je číslo služebního zákona, který jim vadí.

Nespokojení pracovníci bezpečnostních složek chystali na čtvrtek demonstraci, zřejmě z ní ale sejde. Na setkání se podílí také policejní odbory. Přizváni jsou zástupci odborů dalších bezpečnostních složek.

"Demonstrace je stále v pohotovosti a pokud zde nedojde k závěrům o nápravě zák. 361/03 Sb. demonstraci svoláme," uvedl mluvčí Iniciativy Miloš Plechatý.

Policisté fórum svolali na 27. února. Pozvali i zástupce odborářů. Iniciátoři akce oslovují policisty a další pracovníky bezpečnostních složek (hasiči, celníci), kterých se novela služebního zákona dotkla.

Podle dřívějších informací policejního prezidia a ministerstva vnitra, se snížení mezd dotklo pouze malé části policistů. Policejní prezident Vladislav Husák společně s ministrem vnitra Ivanem Langerem uvedli, že hledají cesty jak dorovnat u této skupiny policistů platy.

"Ve výplatě za leden mi na účet přišlo o 3 500 korun méně, než jsem měl v předchozích měsících. Přitom se z hlediska práce jednalo o normální měsíc, jako každý předchozí. Neměl jsem žádnou dovolenou ani jsem nemarodil," uvedl pro Novinky policista, pracující několik let u specializovaného pražského policejního útvaru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám