Hlavní obsah

Muž dostal 14 let za vraždu loveckým nožem

Právo, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Na 14 let do věznice se zvýšenou ostrahou poslal v úterý senát Krajského soudu v Českých Budějovicích jednatřicetiletého Pavla Brože, který loni 31. října v noci pobodal v Netolicích po předchozí banální hádce loveckým nožem pětapadesátiletého Jaroslava Vaněčka ze Lhenic. Muž svým zraněním podlehl po převozu do nemocnice.

Článek

Podnapilý Brož přišel do rodinného domku svého kamaráda. Uvnitř spal Vaněček, kterého Brož při svém příchodu probudil. Vaněček jej údajně napadl a on pak v sebeobraně zaútočil nožem, který objevil v kuchyni. "Určitě jsem tam nešel s úmyslem někoho zranit nebo zabít," řekl policistům Brož. U soudu se ale k události odmítl vyjádřit.

Brožově verzi ovšem čtyřčlenný trestní senát neuvěřil. "Z důkazů vyplynulo, že k napadení poškozeného došlo na posteli, přičemž znalci potvrdili, že oběť se nijak aktivně nebránila," konstatoval v odůvodnění rozsudku jeho předseda Bárta. Probouzejícímu se Vaněčkovi Brož zasadil loveckým nožem s délkou čepele 20 centimetrů šest bodnořezných ran. Příčinou smrti pak bylo vykrvácení po zásahu srdce. Ani lékaři už muže zachránit nedokázali.

Po činu Brož z místa utekl a odešel do baru na netolickém náměstí. Pak z budky telefonoval záchranářům, kteří už ale o zraněném muži věděli. Záchrannou službu Vaněčkovi přivolala sousedka, kterou na zranění upozornil majitel domku. V restauraci pak Brože zadrželi policisté.

Ve vězení byl už šestkrát

V jeho neprospěch svědčilo to, že v minulosti byl už šestkrát soudně trestán. "Jde o obžalovaného, který se opakovaně dopouštěl protiprávního jednání. Znalci z oblasti psychiatrie a psychologie upozornili na obtížnou možnost jeho nápravy.

Rozsudek dosud není pravomocný. Brož i státní zástupkyně se totiž k verdiktu soudu nevyjádřili a ponechali si zákonnou lhůtu pro podání odvolání.

Reklama

Výběr článků

Načítám