Hlavní obsah

Okolí Nuselského mostu střeží policie před teroristy

– PRAHA
Právo, Novinky, rav, hyp

Příslušníci policie hlídají okolí hotelu Corinthia Towers v pražských Nuslích. Na místě jsou zřejmě i policisté ozbrojení samopaly. Důvodem je podezření z možného bombového útoku islámských teroristů. Nebezpečí však bylo vyhodnoceno jako středně malé.

Článek

České zpravodajské služby i policie získaly již před několika týdny obecnou informaci o hrozbě násilného útoku pravděpodobně islámskými teroristy na některé pražské objekty. Následným vyšetřováním zjistily, že možným cílem může být hotel Corinthia Towers a jeho blízké okolí. Nejbližšími objekty tohoto hotelu jsou přitom Kongresové centrum, budova pražské policejní správy a Nuselský most se zastávkou metra Vyšehrad. Právu o hrozbě útoku řekl mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert.

Věrohodnost informace o útoku je prý nízká

Podle jedné z vyšetřovacích verzí mohou za vším stát islámští teroristé, sdělila mluvčí policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Blanka Kosinová. Upozornila, že věrohodnost zmíněné informace byla vyhodnocena jako nižší, přesto policie nebere věc na lehkou váhu a od pondělí přijala patřičná bezpečnostní opatření. Neupřesnila, proč policisté začali hlídat budovu od pondělí ani to, jak dlouho tato opatření potrvají.

Podle svědků i reportéra deníku Právo hlídkují v okolí hotelu i v blízkém metru policisté i měštští strážníci v uniformách se zbraněmi i další příslušníci v civilu. Jeden z nich odpověděl kladně na dotaz, zda někdo vyhrožoval bombou v okolí hotelu. Další podrobnosti odmítl uvést.

Portýr hotelu Corinthia Towers k tomu Právu řekl, že už od soboty nebo od neděle mají zprávy, že by snad měl být v ohrožení Nuselský most. "Tak nás tady hlídají a je tu zákaz parkování," ukázal bez dalšího komentáře na policisty venku. Žádná další omezení v souvislosti s hrozbou se prý však hotelu ani veřejnosti nedotkla.

Možnému pachateli hrozí až 15 let

"Ve věci bylo pracovníky ÚOOZ zahájeno trestní řízení pro podezření z přípravy teroristického útoku a poznatek je nadále prověřován," sdělila Právu Kosinová. Za trestný čin teroristický útok hrozí případným pachatelům, už jen za jeho přípravu a hrozbu až 15 let za mřížemi.

Corinthia Towers se v minulosti dostal do povědomí jako jeden z hotelů, na které uvalily embargo Spojené státy. Důvodem tohoto kroky byl fakt, že jedním z majitelů hotelu byla arabsko-libyjská firma Lasico. Druhým polovičním vlastníkem se stal maltská firma Top. Spirit. Od května 2004 už embargo USA neplatí.

Podle informací Práva tento případ prý nijak nesouvisí s nedávnými hrozbami teroristického útoku na pražské církevní školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám