Hlavní obsah

Soud zastavil stíhání Berdycha za únosy tří podnikatelů

– PRAHA

Proces s Davidem Berdychem a spol., v němž jde o únosy tří podnikatelů a útok na Luboše Sotonu, možná už nebude mít další pokračování a skončí bez potrestání viníků. Pražský městský soud v pondělí totiž kvůli neúčelnosti u Berdycha a jeho tří spoluobžalovaných trestní stíhání zastavil, neboť už dostali od jiných senátů za další zločiny přísné tresty.

Článek

"Tresty, ke kterým by mohlo řízení vést, by byly zcela bez významu vedle trestů, které už byly obviněným uloženy, byť nepravomocně," řekl předseda senátu městského soudu Petr Braun. Pokud by žalobce podal proti verdiktu stížnost, rozhodnutí by musel prověřit odvolací vrchní soud. Obžalovaní ale také mohou trvat na tom, aby byl případ při hlavním líčení projednán, dodal Braun.

Berdych si už odpykává ve vězení sedmiletý trest za vydírání podnikatele a přechovávání padělaných bankovek, loni mu přibyl další, víc než devítiletý trest. Verdikt spjatý s obžalobou kvůli zločinům spáchaným údajně ve spolupráci s elitními detektivy ho teprve čeká. V dalších případech zatím procesy nezačaly - je ale pravděpodobné, že u hlavních aktérů budou případy postupně končit také zastavením stíhání. Berdych může dostat v součtu maximálně 15 let odnětí svobody, což už nasbíral.

Vedle Berdycha zastavil městský soud trestní stíhání také u Radka Trumpeše, Josefa Kunstata a bývalého dopravního policisty Jiřího Železného. V kauzách gangu kolem Berdycha jim už středočeský krajský soud nepravomocně vyměřil třináct, osm a 6,5 roku vězení.

V obžalobě, kterou dostal Braunův senát, jde o únosy tří podnikatelů z října 2000 a dubna 2001. Pachatelé se jich zmocnili lstí - jeden z gangu, podle obžaloby Železný, se ve služební uniformě vydával za policistu a předstíral dopravní kontrolu.

První oběť únosu si podle obžaloby Berdych a další muži vyhlédli v říjnu 2000 v Praze 4. Jana H. donutili nastoupit do auta a odvezli jej do rekreační chaty u Prahy. Tam ho čtyři dny drželi s očima přelepenýma páskou, spoutanýma rukama a kuklou na hlavě, údajně ho kopali a tloukli plnou plastovou lahví do hlavy. Pohrůžkami od něj prý vymohli klíče od bytu a kanceláře a šeky na 400 000 korun. Potom mu podle obžaloby ukradli dva automobily a způsobili mu škodu přes 1,3 miliónu korun.

Další dvě události se odehrály v dubnu 2001. Železný se tehdy vydával za policistu a prováděl fiktivní dopravní kontroly v Praze 10 a 6. Když mu projíždějící řidiči zastavili, údajně je násilím za pomoci kompliců vtlačil do vozu. Dvěma obětem podle obžaloby svázali nohy a ruce, nasadili kuklu a odvezli je na chatu, kde je několik dnů drželi. Michala M. údajně kopali, tloukli a cvakali mu u hlavy pistolí. Po něm i Petru M. žádali pěti- až sedmimiliónové výkupné. Krádežemi luxusních vozidel, vykradením trezoru a odcizením dalších věcí způsobili podle obžaloby bezmála šestimiliónovou škodu.

Obětí násilí byl podle obžaloby i policejní informátor Luboš Sotona, korunní svědek nejznámější korupční aféry 90. let, který přispěl k odsouzení bývalého šéfa Centra kuponové privatizace a Střediska cenných papírů Jaroslava Liznera. Berdych podle žalobce před několika lety v černé policejní kombinéze na Sotonu vystřelil gumové projektily a zasáhl ho pod levé rameno. Později se po Sotonovi slehla země a policie po něm marně pátrá. Podle některých spekulací se stal obětí lidí kolem Berdycha.

Reklama

Související témata:

Související články

Policisté hledají těla obětí Berdychova gangu

Policisté už dva dny prohledávají pozemek bývalé přítelkyně Miroslava Smugaly. Muž patřil do tzv. Berdychova gangu. Pod chatou v Chlumu u Čáslavi hledají mrtvá...

Kauza Berdych: oddalovací taktika nevyšla

Obžalovaní a jejich obhájci ve velkém procesu s gangem okolo Davida Berdycha v úterý zmařili záměr soudce Petra France zahájit závěrečné řeči v kauze 15...

Výběr článků

Načítám