Hlavní obsah

Chodci v Plzni ignorují strážníky

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PLZEŇ

Kdyby se za drzost rozdávaly známky jako ve škole, plzeňští chodci by dostali nejspíš jedničku s hvězdičkou. Preventivně - bezpečnostní akce v uplynulém týdnu ukázala, že někteří z nich si se silničními pravidly hlavu vůbec nelámou a zcela je ignorují. A co víc. Vědomě je porušují dokonce přímo před očima strážců zákona a ještě se pak cítí dotčeni.

Článek

Ani fyzická přítomnost strážníků městské policie na čtyřech frekventovaných přechodech v centru Plzně nezastavila uspěchané chodce, kteří klidně bez jakýchkoliv zábran přebíhali čtyřproudovou magistrálu na červenou. A to se strážníci neschovávali někde za bukem, odkud by nenápadně sledovali ruch na přechodu, číhali na provinilce a pak na ně vyrukovali s tím, že spáchali přestupek.

Každý ze strážníků stál na jedné straně přechodu. Přesto pro některé chodce jakoby vůbec neexistovali. "Spěchám", to byla podle mluvčí strážníků Pavly Vaníkové nejčastější výmluva provinilců, kteří kličkovali mezi projíždějícími vozidly, jen aby se co nejrychleji dostali přes silnici.

"Někteří se zase vymlouvali na to, že do vozovky vkročili ještě na zelenou. Z jejich chování byla patrná arogance a diskuse se nesla v tom duchu, že je strážníci vlastně zdržují," upřesnila Vaníková. Některé provinilce, kteří nereagovali na žádnou výzvu, museli hlídkující strážníci dokonce doběhnout a chytit je.

Strážníci hlídkovali u přechodů na křižovatkách v sadech Pětatřicátníků vždy ráno mezi půl osmou a půl devátou od pondělí do pátku. Jde o jedno z nejfrekventovanějších míst v Plzni s nejhustějším provozem, kde dochází k celé řadě kolizí právě vozidel s chodci. "Za přestupky jsme sáhli i k pětisetkorunovým pokutám, aby si to ti lidé zapamatovali, " uzavřela Vaníková.

Reklama

Výběr článků

Načítám