Hlavní obsah

Policie chce obžalovat Pitra kvůli Setuze

Právo, Petr Blahuš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Policie po pěti letech uzavřela vyšetřování zřejmě největší kauzy týkající se Setuzy, ve které figuruje kontroverzní podnikatel Tomáš Pitr. Pro podezření z třičtvrtěmiliardového tunelu ve společnosti Agrocredit navrhla žalobci, aby na Pitra a šéfa dozorčí rady Setuzy Michala Zouhara podal obžalobu pro zneužívání informací v obchodním styku.

Článek

Informaci Právu potvrdil Martin Omelka z pražského státního zastupitelství. Pitrovi i Zouharovi teď v případě uznání viny hrozí, že stráví až 12 let za mřížemi. Přitom Pitra už jednou soud pro daňové úniky pravomocně odsoudil na pět let do vězení. Kvůli údajným zdravotním potížím však v říjnu 2006 do vězení nenastoupil.

"Státní zastupitelství obdrželo návrh na obžalobu ve středu," sdělil Omelka bez dalších podrobností.

Policie v minulosti oba aktéry už dvakrát obvinila, ale žalobce vždy po jejich stížnosti stíhání zrušil, i když podruhé jen z formálních důvodů.

"V jednom případě to bylo z důvodu překlasifikování jejich trestné činnosti," sdělil Právu zdroj blízký vyšetřování. Nyní je to poprvé, co se policie dopracovala až k návrhu na obžalobu.

Oba muži byli původně stíháni pro podvod, později bylo jejich jednání posouzeno jako zneužívání informací v obchodním styku.

Propletenec firem

Případ se datuje od roku 2000. Tehdy Pitr působil jako předseda představenstva společnosti Agrocredit, vlastněné Českomoravskou finanční a leasingovou (ČMFL). Zouhar byl v té době jediným akcionářem společnosti Český olej, která ovládala 90 procent Setuzy.

Policie je podezírá z toho, že z Agrocreditu vyvedli cenné akcie a nahradili je znehodnocenými cennými papíry ČMFL z majetku Setuzy, čímž údajně způsobili českému státu škodu zhruba 750 miliónů korun.

Jak se domnívá policie, Pitrova společnost Agrocredit nevykonávala žádnou činnost a byla jen prázdnou slupkou, určenou na držení akcií Setuzy a další firmy Lukana.

"Dcera získala polovinu své matky a matka vlastnila jenom dceru. Výsledkem byly dvě prázdné společnosti a škoda na účet státu 750 miliónů, které zaplatíme my všichni," lapidárně vysvětlil finální stav propletence firem ovládaných skupinou kolem Pitra zdroj Práva.

Místo Zouhara byl původně stíhaný tehdejší člen představenstva Agrocreditu Miloš Hrubý. Jeho trestní stíhání žalobce později zrušil.

Martin Zouhar (1965)
Nejtajemnější muž ze skupiny kolem Tomáše Pitra. Jeho jméno figuruje kromě Setuzy také ve společnostech Švejcarův nadační fond dětem - Karlov, kde má působit jako revizor, a litvínovské akciovky Bio Diesel International, a. s., kde zastává funkci předsedy představenstva. Na stejné pozici figuruje u společnosti Arbot, a. s., kde je zároveň jediným akcionářem s vkladem dva milióny korun. V Setuze Zouhar drží pozici předsedy dozorčí rady, ačkoli měl v minulosti sám nepřímo přiznat, že je na toto místo dosazen jako zástěrka pro lidi, kteří chtějí zůstat inkognito.
Tomáš Pitr (1971)
Po roce 1989 začal budovat svoje impérium jako prodavač ovoce a zeleniny. Už tehdy se měl znát s další kontroverzní figurou ve světě neprůhledných obchodů Františkem Mrázkem, zavražděným před rokem. V roce 1992 měl údajně spustit obchodování s nezdaněným rumem a od té doby existuje jeho sedmimiliónový dluh u finančního úřadu, který splácí. Postupem času se stal manažerem několika potravinářských firem včetně Setuzy. Tu v roce 2002 ovládla společnost Český olej, ve které Pitr figuroval jako "poradce". Kvůli svým aktivitám byl Pitr už jednou soudem pravomocně odsouzen pro daňové úniky na pět let do vězení, ale výkon trestu dosud nenastoupil. Nejdříve mu v tom měla v říjnu 2006 zabránit údajně vyhřezlá ploténka, se kterou se léčil v Ústřední vojenské nemocnici, později rozhodnutí soudce pražského městského soudu Petra Nováka o odložení nástupu trestu.

Reklama

Související témata:

Související články

Pitr: Český olej prodal svůj podíl v Setuze

Společnost Český olej ve středu prodala celý svůj podíl v potravinářské a chemické společnosti Setuza firmě M.L. Moran Setuza, kterou vlastní Václav Novák....

Část Setuzy byla vyvedena na Kypr

Z potravinářské společnosti Setuza, na kterou minulý týden soud na návrh vlády uvalil exekuci, původní majitelé zřejmě vyvedli mimo účetnictví firmy některé...

Výběr článků

Načítám