Hlavní obsah

Muž přežil dvanáct dní s třemi projektily v hlavě

– ZNOJMO
Právo, miv

Dva dny přežil v domku své matky v Mikulovicích na Znojemsku s třemi projektily v hlavě sedmapadesátiletý Bohumil Bína. Ženě přitom zakázal přivolat pomoc. Za odpor vůči lékařské péči zaplatil životem. Zemřel po dalších deseti dnech v nemocnici.

Článek

Žena se syna odvážila neposlechnout teprve v okamžiku, kdy ztratil vědomí. Následoval transport do nemocnice ve Znojmě. Rentgenový snímek po přijetí lékaře zaskočil. Ukázal v hlavě muže tři kovové předměty velikosti broku. Muži v bílých pláštích pak dalších deset dní bojovali o život zraněného. Marně.

Dlouhodobě špatný zdravotní stav

V pondělí na následky neléčeného zranění zemřel. Nešťastníkova matka o střelném poranění neměla tušení. Domnívala se, že rány v oblasti spánku pochází od úderu do hlavy.

Policie se případem zabývá. "Událost šetříme jako trestný čin ublížení na zdraví. Čekáme ale na výsledek pitvy, která napoví více o příčině smrti a druhu nábojů," potvrdil ve středu mluvčí znojemské policie Jan Křepela. Ublížení na zdraví nemusí být konečnou klasifikací události.

Jedna z verzí příčin zranění je pokus o sebevraždu. Invalidního důchodce dlouhodobě trápily zdravotní problémy a jeho stav byl celkově špatný. V poslední době se mu zhoršily a otevřely bércové vředy, přesto odmítal lékařskou péči. Proto nelze vyloučit, že si dobrovolně sáhl na život.

Verze o sebevraždě má slabá místa

Jediná zbraň, kterou policisté v domě objevili, je vzduchovka. Její použití pro sebevraždu je obtížně představitelné, musí se po každém výstřelu znovu nabíjet. Proto policisté čekají na výsledek pitvy a na zprávu, zda v ranách byly diabolky nebo jiná munice. Mohla být použita kapsle s broky, pak by byla varianta jednoho výstřelu možná. "V tomto okamžiku se ale jedná pouze o spekulace. V okamžiku, kdy kriminalisté získají pitevní zprávu a dají souhlas k poskytnutí informací, toto upřesníme," uvedl mluvčí.

O případu informoval deník MF Dnes, který naznačil, že by případně mohla nastat situace, kdy by matka byla vystavena trestnímu stíhání za neposkytnutí pomoci. Ani takovou variantu postupu šetření policisté nechtějí potvrdit. "V tomto okamžiku je to opravdu předčasné. Případ šetříme a momentálně je rozhodující pro další postup výsledek pitvy," řekl Křepela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám