Hlavní obsah

Tragickou nehodu autobusu v Rakousku došetří česká policie

Právo, Patrik Biskup

Klatovská policie se pustila do vyšetřování tragické nehody českého autobusu, který loni 17. září havaroval u rakouského města Schrems. Ze zničeného autobusu záchranáři vytáhli čtyři mrtvé a desítky zraněných. Jednalo se o klienty ústavu sociální péče ze Stodu, kteří se vraceli z pobytu v Chorvatsku.

Článek

"Spis už má přidělený příslušný vyšetřovatel, který v nejbližších dnech zahájí úkony v trestním řízení," potvrdil v pondělí  Právu Josef Toman z ředitelství klatovské policie.

Rakouské státní zastupitelství na sklonku loňského roku předalo vyšetřovací spis do České republiky se žádostí o převzetí trestního řízení včetně trestního oznámení na řidiče autobusu Marka Kůse. Ten má trvalé bydliště na Klatovsku a proto se případu ujala místně příslušná policie.   

"K předání došlo proto, že viník, jako všichni účastníci nehody a svědkové jsou Češi s trvalým pobytem v České republice," uvedl rakouský státní zástupce Friedrich Kutschera. Podle něho převzetí trestního řízení umožňuje Evropská úmluva o vzájemné pomoci ve věcech trestních z roku 1959.

Spis se překládal do čestiny

Spis má asi sto stran. Podle informací Práva je jeho součástí například fotodokumentace, výslechy přímých účastníků nehody, test na alkohol u řidiče a nebo tachografický kroužek s údaji o rychlosti autobusu. "Museli jsme nechat celý spis  přeložit do češtiny," vysvětlila klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová, proč policie začala konat až po téměř dvou měsících.   

Autobus Bowa Magic řízený Kůsem při návratu z Chorvatska vyjel v zatáčce ze silnice a spadl z osmimetrového svahu. Kromě čtyř mrtvých bylo zraněno 45 lidí. Kůs tvrdí, že uviděl u krajnice srnu. Chtěl se vyhnout, dostal smyk, narazil do stromu a zřítil se ze svahu.

Rakušané rozjeli velkou záchrannou akci. Českým turistům nakonec pomáhalo 95 hasičů, 21 požárních aut, 100 záchranářů a lékařů, 41 sanitek a dva vrtulníky.

Rakušané tvrdí, že řidič jednal neadekvátně

Zda bude trestně stíhán řidič autobusu, zatím není jasné. V tuto chvíli je zřejmé pouze to, že nezvládl řízení. Podle rakouských vyšetřovatelů reagoval neadekvátně.

"Tím, že strhnul řízení a vyjel mimo vozovku, daleko víc riskoval než  kdyby došlo k přímému střetu se zvěří," uvedl jeden z nich. V Čechách mu hrozí obvinění z trestného činu obecného ohrožení. 

Reklama

Výběr článků

Načítám