Hlavní obsah

Pacient vyskočil z okna kvůli bolestem

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Kvůli vážným zdravotním problémům a silným bolestem vyskočil v úterý hodinu po půlnoci z okna Vítkovické nemocnice v Ostravě pětasedmdesátiletý pacient. Pád z výšky druhého poschodí nepřežil.

Článek

Tragédie se odehrála na interním oddělení nemocnice. "Další pacient na pokoji pouze slyšel otevírání okna a následně spatřil muže, jak skáče dolů. Dotyčný byl nalezen pod okny již bez známek života. Přivolaný lékař pouze konstatoval smrt v důsledku poranění způsobených pádem z výšky," uvedl mluvčí policie Milan Klézl. Dodal, že policie událost dále vyšetřuje, protože je nutné stoprocentně vyloučit účast jiné osoby na sebevraždě.

Pětasedmdesátiletý pacient nastoupil do nemocnice v pondělí. "Stěžoval si na silné bolesti břicha s tím, že v minulosti prodělal operaci nádoru střev. Lékaři mu provedli řadu vyšetření a další naplánovali na úterý. Naposledy ho viděl lékař v pondělí ve 22.30, kdy mu dal léky na utišení bolesti. Za dvě a půl hodiny poté spáchal pacient sebevraždu," uvedla mluvčí nemocnice Simona Součková.

Dodala, že není v silách lékařů, aby podobným tragédiím předcházeli. "Zabránit by se tomu dalo jedině v pokojích, které jsou vybaveny mřížemi, což je samozřejmě nemožné," dodala mluvčí.

Sebevraždy v českých nemocnicích nejsou obvyklé, ale dochází k nim. Snad nejznámější je případ spisovatele Bohumila Hrabala, který se začátkem roku 1997 zřítil z okna pražské nemocnice na Bulovce. Dodnes ovšem není jasné, zda šlo o sebevraždu, nebo nehodu.

Tragicky skončila v roce 2002 hospitalizace sedmatřicetiletého muže, který byl převezen do novojičínské nemocnice poté, co se pokusil otrávit léky. Personál nemocnice ho dokonce připoutal, aby se o sebevraždu nepokusil podruhé, pacientovi se ale podařilo vyprostit a vyběhl do čtvrtého patra, kde vyskočil z okna. Zraněním na místě podlehl.

Reklama

Výběr článků

Načítám