Hlavní obsah

Skladatel Karel Svoboda se podle policie zastřelil sám

PRAHA

Karel Svoboda (68) známý a uznávaný hudební skladatel, spáchal s největší pravděpodobností v neděli večer sebevraždu. V pondělí o tom Novinky informovala středočeská policejní mluvčí Soňa Budská s tím, že pokud se tato verze potvrdí, policie případ odloží a na přání rodiny už o jeho podrobnostech nebude informovat.

Článek

Tělo skladatele našla večer na zahradě domu v Jevanech u Prahy jeho manželka Vendula Svobodová.

"Všechny zjištěné okolnosti jednoznačně ukazují, že pan Svoboda spáchal sebevraždu svojí legálně drženou zbraní," řekla Novinkám Budská. Na místě tragédie podle ní pracovali policejní specialisté i soudní lékař.

"Jestliže se verze o sebevraždě potvrdí, případ bude standardně odložen a policie žádné další informace na žádost rodiny zveřejňovat nebude," doplnila policejní mluvčí. Během pondělka se uskuteční soudní pitva.

Podle Gotta musel mít silné pohnutky

"Žádné podrobnosti o tom nemám. Nevím, jak se to stalo a je to pro mě velký šok. Karel byl člověk, který naplno a nádherně žil a uměl. Bylo to geniální člověk. Asi tam musely být nějaké velké, silné pohnutky," řekl Frekvenci 1 zpěvák Karel Gott.

Reakce Svobodových spolupracovníků čtěte ZDE

Svoboda, jenž začínal v 60. letech s bigbeatem v kapele Mefisto, je autorem největších hitů Karla Gotta, jako byla písně Lady Carneval, Mistrál, Láska bláznivá nebo Kdepak, ty ptáčku, hnízdo máš, titulní to melodii z filmu Tři oříšky pro Popelku. Marta Kubišová zpívala jeho Nechte zvony znít, pro Lucii Bílou napsal píseň Jsi můj pán, Jiří Korn proslavil jeho Yvetu a Hana Zagorová Gvendolínu.

Složil však také hudbu k řadě českých filmů (naposled Milenci a vrazi a Rebelové) a televizních seriálů, jako byly Cirkus Humberto, Létající Čestmír nebo Návštěvníci a Rodinná pouta. Psal i hudbu k pohádkám, tou poslední zůstane Z pekla štěstí. Největší úspěchy mu přinesla Včelka Mája, za kterou dostal v Německu pět zlatých desek od firmy Polydor. Supraphon mu udělil diamantovou desku za více než 10 miliónů prodaných nosičů.

S manželkou Vendulou měl Svoboda syna Jakuba. Svoboda se podruhé oženil v 90. letech. Jejich první dítě, dcera Klára, podlehla na přelomu tisíciletí leukémii. Z předchozího manželství má Svoboda dvě dospělé děti, 36letou dceru Janu a 26letého syna Petra.

Důvodem mohlo být zdraví

Není vyloučeno, že důvodem činu Svobody byl jeho zdravotní stav. Podle svého okolí byl v poslední době velmi unavený, velmi zhubl a chodil stále k lékaři.

Ohledně zdraví se o Svobodovi naposledy mluvilo v roce 2003, kdy zkolaboval na křtu CD v klubu Duplex. Lékaři ho tehdy odvezli na chirurgii, měl silné bolesti břicha, které zřejmě souvisely s jeho vředovou nemocí.

 "Člověk by neměl svoji práci platit zdravím. Platíte-li časem, je to náročné, protože čas se nevrátí. Ale přijdete-li nakonec o zdraví, nemůžete už dělat vůbec nic. A to by bylo v mém případě hrozné. Nedovedu si představit, že bych nemohl pracovat, protože práce je pro mne největším koníčkem," řekl krátce po kolapsu Svoboda.

Poslední muzikál

Posledním dílem, které Svoboda uvedl je muzikál Golem. Stihl ho napsat zhruba za půl roku. Právě kvůli práci na Golemu se zřejmě jeho zdraví zhoršilo. U kritiky ale neměl Golem příliš velký úspěch.

NEJVĚTŠÍ HITY KARLA SVOBODY

LÁSKO MÁ, JÁ STŮŇU

VČELKA MÁJA

LADY KARNEVAL

STÍN KATEDRÁL

ČAU LÁSKO

KDEPAK TY PTÁČKU HNÍZDO MÁŠ

hudba k seriálům NÁVŠTĚVNÍCI, LÉTAJÍCÍ ČESTMÍR, CIRKUS HUMBERTO, DOBRODRUŽSTVÍ KRIMINALISTIKY

Reklama

Související témata:

Související články

Vendula Svobodová porodila syna Jakuba

Manželka hudebního skladatele Karla Svobody Vendula porodila v sobotu po poledni syna Jakuba. "Jsme šťastní, že všechno dobře dopadlo a Kuba je zdravý....

Skladatel Karel Svoboda si vzal život

Autor mnoha velkých tuzemských hitů, hudební skladatel Karel Svoboda, spáchal v neděli ve věku 69 let sebevraždu. Právu to potvrdil důvěryhodný zdroj, jenž...

Výběr článků

Načítám