Hlavní obsah

Nehody blokovaly provoz na D1 i dalších tazích

Právo, Novinky, Žlábková

Dálnice D1 směrem na Brno byla na 220. kilometru u Vyškova uzavřena po hromadné havárii. Po 13. hodině se tam srazilo deset aut. Při nehodě byl těžce zraněn jeden polský řidič a několik dalších osob utrpělo lehká poranění. Na místě zasahovali záchranáři se dvěma jeřáby. Krátce před 16. hodinou byl v kritickém místě zprůjezdněn levý pruh dálnice.

Článek

Nehoda se stala poté, co se srazila dvě osobní auta. Za nimi jedoucí řidič kamiónu se snažil kolizi zabránit. Strhl řízení, dostal smyk a záhy jeho vůz zcela zablokoval oba pruhy dálnice. Do kamiónu pak narazily další přijíždějící automobily. Dálnice pak byla zcela neprůjezdná. Provoz byl odkloněn přes nedaleký Vyškov.

"Sražená auta jsou na čtyřech až pěti místech, vrtulník odsud odvážel do nemocnice jednoho člověka. Na místě zasahují dvě jednotky z vyškovského okresu, brněnští hasiči tam vyslali vyprošťovací jeřáb. Ten se ale kvůli skupinám sražených aut nemohl dostat na čelo kolony, proto byl z druhé strany vyslán druhý jeřáb", řekl Novinkám mluvčí brněnských hasičů. 

Krátce před 16. hodinou byl v kritickém místě zprůjezdněn levý pruh dálnice. Odpoledene byla také omezena doprava na D1 na 31,5. kilometru ve směru na Prahu. Průjezdnost byla omezena na jeden pruh.

Dálnice byla krátce uzavřena také před polednem

Dálnice D1 směrem na Brno byla v sobotu dopoledne kolem 11. hodiny krátce uzavřena mezi 20. a 41. kilometrem kvůli několika dopravních nehodám na 36. kilometru. Před polednem se kolona již začala rozjíždět, dálniční policie přesto doporučuje řidičům jedoucím do Brna sjet v Mirošovicích.

Dálniční policie Novinkám potvrdila, že dálnice byla uzavřena. "Kolem 36. kilometru došlo k několika nehodám. Jeden člověk při nich byl zraněn," uvedl sloužící policista. Dodal, že se kolona před polednem začala rozjíždět, ale přesto doporučil sjet v Mirošovicích.

Centrum dopravních informací krátce předtím Novinkám sdělilo, že dálnice je sice sjízdná, ovšem jen se zvýšenou opatrností, protože se na vozovce objevují sněhové jazyky a místy se tvoří náledí. Na Vysočině je také zhoršená viditelnost.

Hlavní tah z Jaroměře na Trutnov zablokoval v sobotu ráno před Stříteží havarovaný kamión, který stojí napříč silnice. Před místem nehody se utvořila několik kilometrů dlouhá kolona, než začali policisté odklánět osobní automobily na vedlejší silnice. Před místem nehody však stojí sedmnáct autobusů a několik nákladních vozidel. Když se hasiči pokusili vrátit kamión na vozovku, začal se naklánět. V oblasti padá sníh a právě zhoršené počasí podcenili i další řidiči, kteří spěchali do hor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám