Hlavní obsah

Muž umrzl před nemocnicí poté, co ho vyvedla ochranka

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OLOMOUC

Třiapadesátiletý bezdomovec umrzl ve čtvrtek poblíž hlavní brány do Fakultní nemocnice v Olomouci poté, co z ní byl vyveden ochrankou. Stalo se tak po jeho druhém ošetření na oddělení urgentního příjmu v průběhu rána.

Článek

"Lékaři přivolali ochranku poté, co muž, který již podle nich nevyžadoval žádnou lékařskou péči, odmítal opustit oddělení. Tvrdil, že neodejde, dokud nedostane najíst, protože má hlad," řekl Právu ve čtvrtek mluvčí fakultní nemocnice Egon Havrlant.

Mrtvé tělo muže bylo objeveno po osmé hodině ráno v Hněvotínské ulici. "Lékař na místě předběžně vyloučil cizí zavinění jeho smrti a konstatoval, že muž pravděpodobně zemřel na následky podchlazení. Přesnou příčinu smrti určí až nařízená pitva," řekla Právu ve čtvrtek olomoucká policejní mluvčí Jitka Dolejšová.

Stěžoval si na bolest břicha

Poprvé se bezdomovec dostal do nemocnice ve čtvrtek již po čtvrté hodině ráno. "Naše hlídka ho objevila ležícího na toaletě na hlavním nádraží Českých drah v Olomouci. Nebyl opilý a stěžoval si na bolesti břicha. Strážníci proto zavolali záchranku," informoval Právo ve čtvrtek zástupce ředitele Městské policie v Olomouci Jaroslav Chytil.

"Na místo přijel vůz se zdravotníkem. Vzhledem k tomu, že nešlo o posádku s lékařem a nebylo zřejmé, co muži vlastně je, bylo rozhodnuto o jeho převozu do fakultní nemocnice," sdělil Právu náměstek krajské záchranné služby Jan Weinberg.

Muž byl zdravý, ale hladový

"Lékař u muže nezjistil žádné akutní problémy. Byl při vědomí a schopen chodit, proto byl propuštěn a odvezen zpět na vlakové nádraží. O hodinu a půl později ho záchranka opět přivezla na oddělení urgentního příjmu. Lékaři však u něho ani tentokrát nezjistili při vyšetření žádný akutní problém. Když ho chtěli propustit, odmítal odejít bez toho, že by napřed dostal najíst. Personál oddělení proto přivolal ochranku, která bezdomovce odvedla za bránu nemocnice," konstatoval Havrlant.

Dodal přitom, že pokud pacient projeví zájem se napít, není to problém. "Nebyl by to ani v tomto případě. Nemocnice však není azylový dům, aby poskytovala stravu a přístřeší i těm, kdo nepotřebují hospitalizaci," poznamenal mluvčí.

Umrzl během hodiny

Ochranka vyvedla bezdomovce před areál nemocnice krátce po sedmé hodině ráno. Ten si pak sedl na zem poblíž hlavní brány a přibližně hodinu poté byl již mrtvý. "Policie se případem bude i nadále zabývat. Šetření se bude týkat i možného pochybení konkrétních osob. To, zda skutečně mohl někdo pochybit, je však možné vyvozovat až na základě výsledků pitvy," řekla Dolejšová.

Případem se nyní zabývá i vedení olomoucké fakultní nemocnice. "Je prověřován postup zdravotnického personálu. Zatím však vše nasvědčuje tomu, že z jeho strany nedošlo k pochybení," dodal mluvčí Havrlant. Bezdomovec je první letošní obětí mrazu v Olomouckém kraji.

Reklama

Výběr článků

Načítám