Hlavní obsah

Sněhové převisy a rampouchy ohrožují chodce i auta

Novinky, pno

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po intenzivním sněžení hrozí lidem další velké nebezpečí. Zejména na šikmých střechách se vytvořily sněhové převisy, které ohrožují chodce a automobily. Pád sněhu přitom může způsobit vážné zranění nebo poškodit zaparkovaná auta u chodníků.

Článek

Od rána vyjíždějí hasiči v celé zemi k velkému množství zásahů, při kterých ze střech odstraňují za pomoci výškové techniky navátý sníh, který by při pádu ohrozil lidi.

Po poledni byli například hasiči požádáni o pomoc při odstranění nebezpečných rampouchů z budovy diagnostického ústavu pro děti a mládež v Kroměříži. Na místo vyjela výšková technika, ze které se hasičům podařilo rampouchy srazit na zem.

"V tomto místě se rampouchy tvoří pravidelně a zaměstnanci ústavu sledují jejich nebezpečí a ohrožení chodců. Místo zásahu se nachází na Husově náměstí a chodníky jsou zde velmi frekventované," uvedl mluvčí zlínských hasičů Ivo Mitáček.

Na tísňové linky se však lidé obracejí i v případech, kde přímé ohrožení osob není. Profesionální hasiči jezdí na takové typy zásahů pouze v případech přímého ohrožení osob, do míst s vysokou frekvencí pohybu lidí nebo na události hodné zvláštního zřetele. "Proto platí, že určitě nejezdíme na každé zavolání o odstranění rampouchů nebo sněhových převisů," doplnil Mitáček. V řadě případů hasiči odkazují na soukromé firmy.

Před rampouchy varoval i pražský magistrát. Jen během dopoledne zasahovali hasiči v metropoli u padesátky případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám