Hlavní obsah

PRÁVO: Politruk ve výslužbě jako hobby ničil auta

Právo, Patrik Biskup
KLATOVY

Pokaždé, když ráno přicházel Aleš Přerost na parkoviště u Bouchalky na sídlišti v Klatovech, trnul hrůzou, jakého překvapení se zase dočká při pohledu na svoji dodávku Mercedes Vito. Už několikrát mu totiž neznámý vandal poškrábal lak. A nebyl zdaleka jediným, kdo našel svůj auťák na parkovišti poškozený. Proto společně se svým bratrem nastražili na ničitele past. A úspěšně. Viníka chytili přímo při činu.

Článek

K překvapení všech nešlo o žádného teenegera, nýbrž o třiasedmdesátiletého místního důchodce, který za komunistického režimu sloužil jako zástupce pro věci politické náčelníka zdejšího okresního sboru veřejné bezpečnosti. Teď mu hrozí rok ve vězení za poškozování cizí věci.

"Trpělivost mi došla, když mi auto někdo objel klíči dvakrát v týdnu. Domluvil jsem se s bráchou, že bude uvnitř auta hlídat celou noc. Šel si tam lehnout v jedenáct večer," vzpomínal Přerost na noc ze 17 na 18.ledna. Nic se nedělo až do sedmé ráno, kdy se začalo rozednívat a hlídač uvnitř  mercedesu chtěl jít domů. "Pak zahlédl staršího člověka, jak se blíží k autu. Následoval typický zvuk kovu na kov. Bratr vylezl ven a toho muže chytil. Byl to důchodce, který bydlí poblíž.

"Vzpouzel se a chtěl odejít. Vůbec se mu nelíbilo, že chceme volat policii. Strážníci přijeli a muže si odvezli ," pokračoval  třicetiletý majitel vozu. O té doby se na zaparkovaných autech už neobjevil jediný škrábaneček.

Poškrábaná auta stála částečně na chodníku

Před samotnou realizací léčky sourozenci přišli na systém, jakým si důchodce  auta vybíral. "Původně jsem si myslel, že to dělá proto, že mám objemné auto a že zabírá moc velké místo na parkování. Jenže poškrábané byly i osobáky. Pak jsem si všiml, že všechna poničená auta mají jedno společné - parkovala částečně na chodníku. Dodávku jsem proto políčil tak, aby dvěma koly stála na chodníku a nechal v ní přespat bratra. Zvenku ho nikdo nemohl přes tmavá, tónová skla vidět, on měl naopak o dění venku dobrý přehled," uzavřel Přerost.

Celková škoda půjde do desítek tisíc korun. Zadržený důchodce na místě i později na policejní služebně zapíral a o úmyslném poškozování vozidel nechtěl ani slyšet. Vymýšlel si báchorky o tom, že s klíči v ruce zakopl a nechtěně odřel auto.

"Máme dostatek důkazů na to, abychom mu trestnou činnost dokázali. Dáváme dohromady podklady pro zahájení trestního stíhání za poškozování cizí věci," řekl šéf policejního oddělení v Klatovech  Jan Kotík s tím, že zatím není jasný motiv. "Při prvotním výslechu své chování nedokázal vysvětlit," dodal Kotík.

Způsob, jakým jsou na popisovaném místě auta zaparkovaná, se podle policie ani nedá považovat za stání na chodníku. "Chodce to nijak neomezuje. Také jsme žádnou stížnost v tomto smyslu nikdy neřešili," upozornil Kotík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám