Hlavní obsah

PRÁVO: Nejmladšího otce v ČR bude asi hlídat úředník

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KLATOVY

Nejmladšího otce v České republice bude zřejmě hlídat probační úředník. Státní zástupkyně podala v pátek soudu návrh, aby na třináctiletého školáka z Klatovska, kterému jeho o čtyři roky starší sestra před několika týdny porodila dítě, dohlížel úředník z probační a mediační služby.

Článek

"Jsme povinni ze zákona návrh opatření podat bezodkladně poté, co se dozvíme, že trestní stíhání je pro nízký věk nepřípustné. Je potom na soudu, zda navrhované opatření uloží," uvedla klatovská státní zástupkyně Jiřina Vítovcová. Případ incestu v dobře situované rodině policisté vyšetřovali jako trestný čin znásilnění.

Možností je více

Původně pátrali po neznámém pachateli, když jim sedmnáctiletá dívka přišla loni v pokročilém stádiu těhotenství oznámit, že ji znásilnil cizí muž. Později přiznala, že ji k souloži přinutil vlastní bratr. [celá zpráva]

S ním také otěhotněla, testy DNA to potvrdily. Kriminalisté pak případ odložili s tím, že pachatele nelze trestně stíhat pro nízký věk. Podle Vítovcové lze v případě nezletilců, kteří se dopustí trestného činu, uložit tři formy výchovného opatření.

"Kromě námi podaného návrhu dohledu probačního úředníka existuje ještě varianta zařazení do terapeutického psychologického nebo jiného vhodného výchovného programu a nebo ochranná výchova," dodala státní zástupkyně.

Podprůměrně inteligentní otec

Podle vedoucí oddělení probačních a mediačních činností pro mládež Zuzany Kynclové probační úředník nezletilce hlídá a vede ho k tomu, aby nenastaly žádné další problémy.

"Na prvním místě je kontakt s nezletilcem, jeho rodinou a se školou. Pokud dojde v té rodině k nějaké krizi, dovedu si představit, že probační úředník je tam denně. Neznamená to ale, že by nezletilce sledoval na každém kroku. Samozřejmě záleží na tom, jak situaci vyhodnotí. Denní kontakt je výjimečnou záležitostí," upřesnila Kynclová.

Jak už Právo informovalo, narozené dítě jeho biologičtí rodiče vychovávat nebudou. Bylo nabídnuto k adopci a v současné době je umístěné v dětském domově pro děti do tří let v Aši na Chebsku. Právu se nyní podařilo získat výsledky prvního psychiatrického zkoumání mladého otce. Podle nich je dítě podprůměrně inteligentní. Znalci ho také označili za dislektika s lehkou mozkovou disfunkcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám