Hlavní obsah

Ostravský strážník obviněn z ozbrojených loupeží

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Nebezpečnou pětičlennou skupinu lupičů, jejímž členem byl i strážník městské policie, dopadli v minulých dnech ostravští kriminalisté. Zatím všech pět obvinili z podílu na osmi ozbrojených loupežích se způsobenou škodou asi 130 tisíc korun. Strážník, který pracoval na vítkovické služebně Městské policie Ostrava, se ke všemu přiznal, nadřízení mu dali okamžitě výpověď.

Článek

V čele ostravského gangu stál šestadvacetiletý recidivista, který byl v minulosti za různé násilné zločiny trestán. Právě on byl hlavním aktérem loupeží, zpočátku používal nůž a později i pistoli, kterou mu strážník půjčoval.

Členy skupiny byli také dva celostátně hledaní zločinci, všichni měli bydliště v Ostravě-Výškovicích. "Po jednom z nich jsme pátrali celý rok. Problém byl, že pocházel z dvojčat a v případě policejní kontroly používal občanský průkaz svého bratra," řekl kriminalista Radim Bena.

Objasnění jako ze špatné komedie

Objasnění série loupežných přepadení má takřka groteskní nádech. Klec nad strážníkem a jeho kumpány spadla před několika dny v Kopřivnici na Novojičínsku, kam údajně jeli spáchat další loupež. Při cestě spatřili dopravní nehodu, které se dopustil opilý řidič. Strážník vystoupil z auta, prokázal se služebním průkazem a vysvětlil viníkovi nehody, jaký postih mu za opilost hrozí.

"Řekl, že nehodu neoznámí, pokud dostane padesát tisíc korun. Později úplatek zmírnil na domácí kino," řekl šéf novojičínské kriminálky Miloslav Steiner. Dodal, že protože se na úplatku nedohodli, strážník na místo zavolal policisty. Ti nakonec na základě opilcova udání a některých dalších podezřelých okolností udělali prohlídku strážníkova auta a našli v něm veškeré potřeby k přepadení, včetně zbraně a kukly.

Skupina si k přepadení vybírala zejména herny a prodejny potravin v ostravských čtvrtích Výškovice, Zábřeh, Hrabůvka a Poruba. Brali výhradně peníze a mobilní telefony. Strážník se zúčastnil celkem šesti z osmi zločineckých výprav.

Strážník hlídal okolí

Hlavní pachatel při loupežích zranil dva lidi - nožem pořezal na ruce barmana v restauraci U Bohuša a pak i servírku v herně Laguna v Hrabůvce. Role strážníka spočívala v tom, že řídil automobil a hlídal v okolí, jestli nikdo nejde.

"U městské policie pracoval od roku 2002. Nyní s ním byl rozvázán pracovní poměr," řekla mluvčí městské policie Vladimíra Kejdová.

Všech pět pachatelů je v současné době ve vazbě a hrozí jim až deset let vězení. "Pracujeme na tom, abychom jim prokázali, že šlo o organizovanou skupinu. V takovém případě by se dostali do trestní sazby od pěti do dvanácti let," dodal policista.

Reklama

Výběr článků

Načítám