Hlavní obsah

Za dvě znásilnění dostal třináctiletý trest

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Třináct roků má strávit ve věznici se zvýšenou ostrahou Petr Ryba z Jičína. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej v úterý potrestal za to, že loni v červnu znásilnil dvě ženy. Jedna byla dcerou jeho družky a nebylo jí ještě osmnáct let.

Článek

Třiatřicetiletý profesionální řidič Ryba byl za znásilnění a vydírání odsouzen už v listopadu 2000. Tehdy šel do vězení na 4,5 roku, jenomže byl podmíněné propuštěn s dvouletou zkušební dobou. Soud jej proto nyní hodnotil jako zvlášť nebezpečného recidivistu, jemuž hrozilo až patnáctileté vězení.

Vyrušil ho pracovník ochranky

Jak řekl předseda soudního senátu Jiří Vacek, Ryba loni v červnu vnikl po uzavírací době pod falešnou záminkou do vinárny ve Dvoře Králové n.L. na Trutnovsku, zamkl dveře a napadl přítomnou dvaatřicetiletou servírku. "Chytil ji za vlasy a zavlekl ji na chodbu, přikázal jí, aby se svlékla a otočila se čelem ke zdi. Pak ji osahával a posléze na servírce požadoval, aby strpěla orální styk," uvedl Vacek.

Rybu vyrušilo bušení na vstupní dveře, neboť servírce se podařilo u baru stisknout tlačítko tísňového volání. Žena volala o pomoc, obviněný znervózněl a po chvíli dveře odemkl. Ženě se podařilo uprchnout, násilníka zadržel pracovník bezpečnostní agentury, který přijel na tísňový signál.

K souloži dívku přinutil

Napadená žena má dosud těžké psychické problémy, podle znalců se u ní rozvinula posttraumatická stresová porucha.

K druhému případu došlo o tři týdny později, kdy znásilnil ve svém autě šestnáctiletou dceru ženy, s níž tehdy sdílel společnou domácnost. Nejprve dívku pod smyšlenou záminkou vylákal z vinárny a cestou zastavil na odlehlém místě. Přes její odpor ji v autě donutil k souloži.

Údajně učil dívku řídit auto

Ryba před přelíčením napsal soudu dopis, v němž svou vinu uznal a žádal o přísné potrestání, při svém slyšení však naopak vše popíral. O události ve dvorské vinárně tvrdil, že servírku jen požádal o zapalovač a pití, ale ona na něj prý byla vulgární. "Řekl jsem jí ať se svlékne, ale jen proto, že jsem ji chtěl ponížit, stejně jako ona ponižovala mě," řekl a odmítl, že by jí nutil k jakýmkoliv sexuálním praktikám.

Popřel také znásilnění šestnáctileté dcery své družky. "Učil jsem jí jen řídit auto, jak chtěla. Pak jsem s ní debatoval o tom, proč se snaží vrazit klín mezi mne a svou matku," řekl. Neuměl ale vysvětlit, proč dívku přivezl domů až v pět hodin ráno.

Rozsudek není pravomocný. Ryba se proti trestu odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám