Hlavní obsah

Chadimová musí zaplatit 50 tisíc za ignorování soudu

– PRAHA
Novinky, Lenka Kadeřávková

Pokutu ve výši 50 tisíc korun musí z rozhodnutí soudu zaplatit Marta Chadimová kvůli tomu, že se dobrovolně odmítala dostavit k soudnímu znalci z psychiatrie. Na lékařské vyšetření ji nakonec musela v březnu předvést policie.

Článek

Pražský městský soudce Dušan Paška následně obžalované textilní restaurátorce vyměřil peněžitý trest. Jeho rozhodnutí pak v pátek potvrdila odvolací instance, která zamítla stížnost Chadimové proti uložené pokutě. Podle soudce se zaplacení Chadimová již nemůže vyhnout."Jakmile je ta pokuta jednou udělena, tak už jí nelze odpustit. Soud jí pošle složenku či platební poukaz," řekl. Pro případ, že by obžalovaná nezaplatila, prý stát bude vymáhat finance pomocí úředníků, a ti by při dalším odmítání spolupráce mohli přikročit až k exekuci majetku.

Obžalovaná se psychiatrovi vyhýbala

Soudce restituční kauzy Chadimové poslal obžalovanou k lékaři poté, co ho s odkazem na svůj špatný psychický stav žádala, aby hlavní líčení probíhalo vždy každý druhý den. Tedy v rozporu s běžnou soudní praxí. Paška proto žádal znalecké vyjádření a sjednal Chadimové vyšetření. "Obžalovaná se ke znalci třikrát nedostavila," řekl již v březnu s tím, že mu nezbývalo než poslat pro ženu policisty.

Advokát Chadimové Ivo Palkoska zdůrazňuje, že Chadimová nehodlá ani po více než deseti letech případ vzdát. "To víte, že budeme trvat na projednání viny u trestního senátu," uvedl na otázku Práva přesto, že jeho klientka opakovaně ignoruje pokyny soudních instancí.

Trest nehrozí, Havel udělil milost

Chadimová je obžalovaná z padělání podkladů na jejichž základě měla restituovat dům na Loretánském náměstí a část budov a pozemku Strahovského kláštera. O nepravosti dokumentů a tedy i restituce rozhodl již v občanskoprávním řízení Obvodní soud Prahy 1 letos v lednu. Trestní senát má nyní rozhodnout, zda se zfalšováním dokumentů učinila sama Chadimová. Trest však někdejší disidentce nehrozí, neboť jí prezident Václav Havel zaručil svou milostí v srpnu roku 1995 beztrestnost.

Kauzu řeší soudy již od roku 1994. Je mimo jiné pověstná tím, že v průběhu let si na ní vylámali zuby dva soudci a žalobkyně, kteří z případu více či méně dobrovolně odstoupili kvůli podjatosti. Paška je v pořadí již čtvrtým soudcem, který se kauzou zabývá. Hlavní líčení by podle jeho informací mělo pokračovat v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám