Hlavní obsah

Zlínští policisté odhalili další varnu pervitinu

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Necelé dva týdny po podobném úspěšném zátahu uherskohradišťských policistů se podařilo odhalit varnu pervitinu také jejich kolegům na sousedním Zlínsku. Přímo při výrobě drogy načapali dva muže ve věku 33 a 37 let.

Článek

"Naši specialisté je sledovali od února. Starší z pachatelů, který už byl dříve kvůli drogám prošetřován a nyní je ve vazbě, platil v poslední době na Zlínsku za jednoho z nejlepších vařičů. Jeho droga byla totiž čistá a velmi kvalitní," uvedl mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček. Oba muži jsou stíháni pro výrobu, držení omamných, psychotropních látek a jedů, pro šíření toxikomanie. Hrozí jim až pět let vězení.

Vaření oznámil anonym

Policisté neupřesnili, kde varnu našli. Přiznali pouze, že jim v pátrání pomohla mimo jiné informace, kterou někdo z občanů zatelefonoval na linku "anonymního svědka". Výrobci přiznali, že za poslední rok připravili nejméně sto varů po 25 až 50 dávkách. "Konzumovali je sami, nebo prodávali známým. Šlo ovšem o velmi omezený okruh stálých klientů, asi deseti lidí, z nichž někteří nosili suroviny, takže za dávky neplatili nic," uvedl Mitáček.

Droga - záležitost středoškolské chemie

Policisté podle něj mají rozpracované ještě další případy výrobců drog, na nichž pracovali v posledních měsících a postupně je uzavírají. Podle Mitáčka poslední případ ilustruje, kudy se na Zlínsku ubírá vývoj na drogové scéně. "Doby, kdy jeden vařič zásoboval půl města, jsou minulostí. Nyní převládá příklon právě k menším uzavřeným skupinkám. Získat suroviny je snadné a výroba drogy je otázkou chemie střední školy, takže přibývá menších výrobců, kteří si vaří pro sebe a pár známých v polních podmínkách," dodal mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám