Hlavní obsah

Američan přelézal v Kuřimi vagón, teď bojuje o život

Právo, jac
KUŘIM

O život bojuje v popáleninovém centru Fakultní nemocnice v Brně-Bohunicích dvacetiletý Američan, kterého v noci ze soboty na neděli zasáhl elektrický proud při přelézání vagónu nákladního vlaku na nádraží v Kuřimi na Brněnsku.

Článek

Podle mluvčího policie Aleše Mergentala skupinka pěti mladých lidí šla krátce před půlnocí z ulice Pod vinohrady do ulice Na loučkách. Zatímco tři z nich zvolili cestu vzdálenějším podchodem, další dva mladíci se rozhodli zkrátit si cestu přes železniční těleso.

Na kolejích stál nákladní vlak, který oba mladí muži přelézali. Elektrický výboj z trolejového vedení zasáhl dvacetiletého Američana a způsobil mu závažné popáleniny na padesáti procentech těla.

"Jeho kamarád přivolal záchranku, při jejím příjezdu byl mladý Američan ještě při vědomí," řekl policejní mluvčí. Podle něj se podobný případ stal na Brněnsku v Hrušovanech v noci z 24. na 25. prosinec. Mladík s dívkou si krátili cestu přes koleje na tamním nádraží, zásah elektrickým výbojem však mladíka na místě usmrtil.

"Mohu potvrdit, že stav mladíka, kterého záchranka přivezla v noci na neděli, je stabilizovaný, jeho poranění jsou však velmi vážná," řekla Právu mluvčí Fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Případy zasažení elektrickým proudem při přelézání vagónů jsou poměrně časté, ročně je jich zhruba desítka. Nejsou tak časté jako sebevraždy, při nichž se lidé postaví nebo si lehnou před jedoucí vlak, mnozí železničáři však tyto případy označují stejně.

"Když se člověk pohybuje po vodivém povrchu vagónu méně než půldruhého metru pod trolejí s vysokým napětím, je téměř jisté, že dojde k výboji," řekl Právu jeden z nich.

Reklama

Související témata:

Související články

Slovák uhořel po zásahu elektřinou

Slováka (29) zabil v pondělí na železničním nádraží v Hrušovanech u Brna elektrický výboj. Muž vylezl na odstavený nákladní vagon. Jeho tělo se vzňalo poté,...

Výběr článků

Načítám