Hlavní obsah

Vlastník Sorrena Investu odsouzen za podvody

Právo, Petr Knötig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Přísloví o Božích mlýnech tentokrát přesně pasuje na 30letého majoritního vlastníka společnosti Sorrena Invest Jiřího Kubiše, kterého v pátek Krajský soud v Brně poslal do vězení na 11 a půl roku. Soudci ho potrestali za to, že v letech 1994 - 1996 nabízel přes inzerci v tisku tiché společenství lidem a sliboval zhodnocení vkladů až o 33,3 procenta. Takto podle rozsudku na jeho sliby doplatilo 2221 lidí, které připravil o 121 miliónů korun.

Článek

Brněnský krajský soud poslal Kubiše už v lednu 2006 do vězení na 12 let, ale po jeho odvolání Vrchní soud v Olomouci rozsudek zrušil a brněnskému soudu nařídil nové doplnění důkazů.

Soudci tak z celkového počtu podvedených lidí odečetli 147 poškozených, které budou muset podle odvolacího znovu vyslechnout a jejich případ nechal k samostatnému projednání. Kubiše tak potrestali jen za většinu poškozených.

Rozsudek není poslední

Rozsudek četl předseda senátu Miloš Žďárský přes 4 hodiny, protože spis má 70 tisíc listů a při vynášení rozsudku musel přečíst všechny poškozené, které do verdiktu zahrnul. Tento rozsudek není v kauze Sorrena Invest poslední, protože krajský soud se bude muset vrátit právě ke 147 poškozeným, jejichž případ bude projednávat samostatně. Tím urychlil celé řízení, který by se jinak kvůli 147 svědkům táhlo rok.

Jiří Kubiš od počátku tvrdil, že je nevinný a jen se mu nepodařil podnikatelský záměr. „Každé, i banální rozhodování, podléhalo hlasování a nic nebylo moje rozhodnutí. Jsem přesvědčený, že jsem se trestného činu nedopustil. O každém hlasování existuje zápis, kde je jmenný seznam a podpisy hlasujících,“ uvedl na závěr Kubiš.

Zajištění majetkem byla jen fikce

Soudci měli k dispozici důkazy o tom, že Sorrena Invest za tři roky své existence od důvěřivých lidí z celé ČR získala přes 220 miliónů korun, z nichž jen část se některým vrátila. Něco skončilo na režii firmy, část šla na investiční nákupy a část peněz se nikdy nepodařilo najít. Firma důvěřivým lidem slibovala zajištění jejich vkladů majetkem společnosti, který měl být 3,9 miliardy korun, ale podle soudců byla tato částka jen fikcí obžalovaného.

Znalci však jeho podnikání přirovnali ke hře zvané Letadlo, kdy se pouze do hry lákají lidé s penězi a následně se vytlouká klín klínem a bohatnou jen zakladatelé. Podle znalců nemělo vedení v Sorreně Invest ani potuchy o účetnictví, protože v něm chyběla řada dokladů a to zejména v příjmové a výdajové evidenci.

Podle zajištěných dokladů pak firma nikdy nevykázala ani korunu zisku a vždy jen ztrátu. Přesto lživě nabízela zhodnocení peněz.

Státní zástupce Pavel Rujbr uvedl, že trest při horní hranici je spravedlivý. „Je třeba si uvědomit, že jde o velký počet podvedených s vysokou škodou,“ dodal Rujbr. Kromě vysokého trestu musí Kubiš poškozeným uhradit škodu, ale sám nemá nic, takže se těžko někdo něčeho dočká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám