Hlavní obsah

Poláci chtěli do ČR propašovat kamión plný červů

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOTĚBUZ

Po více než půlroční přestávce se v pondělí do České republiky neúspěšně pokusili cizinci dovézt nebezpečný odpad. Tentokrát šlo o polského řidiče, který vezl hnijící odpadky plné červů. Informovala o tom mluvčí severomoravské pohraniční policie Daniela Vlčková.

Článek

"Policisté na hraničním přechodu v Chotěbuzi při kontrole nákladního vozidla zjistili, že toto v nákladovém prostoru převáží komunální odpad se směsí drcené kůže a dalšími příměsemi neznámého původu. Odpad uložený ve dvou kontejnerech byl v takovém stádiu biologického rozkladu, že z něj lezli červi a housenky," informovala Vlčková.

"Něco tak strašného jsme tady ještě neviděli. Těch červů a dalších živých tvorů tam možná bylo více než ostatního odpadu," řekl jeden ze zaměstnanců policie, kteří na místě zasahovali. Policejní mluvčí dodala, že není jasné, kde měl náklad skončit. Řidič nemluvil příliš důvěryhodně. "Tvrdil, že chtěl na území České republiky do auta přiložit další odpad a pak se vrátit zpátky," řekla Vlčková.

Policisté neprodleně přivolali pracovníky Celního úřadu Karviná a pracovníka České inspekce životního prostředí. Ti zjistili, že řidič má doklady, které platí pouze na území Polska. "Navíc pro odpad se zbytky kůže musí být vydán souhlas Ministerstva životního prostředí a musí se jednat výhradně o čistý odpad, a to bez dalších příměsí. Na základě zjištěných skutečností rozhodli kompetentní pracovníci o nevpuštění nákladního automobilu na území České republiky," dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám