Hlavní obsah

Na trh se dostalo zakázané armádní střelivo

Právo, rak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na civilní trh se v minulých měsících dostalo velmi nebezpečné a podle policie zakázané střelivo vyřazené z armádních zásob. Jedná se o náboje 7,62 @ 39 milimetrů a náboje ráže 7,62 @ 54 R milimetrů se střelami uvnitř s ocelovým jádrem a průbojným účinkem. Používají se například do vojenských automatických pušek.

Článek

Policie proto nyní vyzvala majitele individuálních zbrojních průkazů, aby náboje, které dokážou prorazit neprůstřelné sklo či vestu, dobrovolně a beztrestně odevzdali na příslušném inspektorátu pro zbraně, střelivo a výbušniny.

"Policie upozorňuje, že držení a používání tohoto druhu střeliva může být kvalifikováno jako nedovolené ozbrojování," uvedl včera mluvčí policejního prezidia Zdeněk Zelenka. Střeliva se před časem zbavila armáda a legálně je prodala firmám, které mají oprávnění obchodovat se zbraněmi.

Část nakoupila také společnost s licencí Multiagro, v. o. s., Slatina z Vysokého Mýta, která zboží dál dostala až na pulty specializovaných obchodů. Odtud si náboje mohli koupit nic netušící lidé, kterým nyní může hrozit až pět let vězení. Firma dala do distribuce více než půl miliónu těchto nábojů, policii se zatím podařilo zajistit zhruba 80 procent z nich.

Firma se brání trestním oznámením

Problém spočívá v tom, že zatímco policie je přesvědčena o tom, že náboje patří podle zákona o zbraních do kategorie A, tedy že se jedná o zakázané střelivo, spolumajitel firmy Martin Rudolf si stojí za tím, že střelivo řádně prošlo státní zkušebnou, a tudíž může být prodáváno na civilním trhu.

Naopak naznačuje, že policejní akce může být cíleně zaměřená na likvidaci jeho firmy. "Firem, které prodávají tyto náboje už několik let, je u nás víc. Při kontrolních akcích se však policie zaměřuje pouze na nás," uvedl včera Právu Rudolf. Podal proto trestní oznámení pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Firma má podle něj ve skladu zhruba 10 tisíc těchto nábojů. "V současné době je neprodáváme, ale zároveň nám to policie nezakázala," podotkl.

Kromě služby správních činností, která se zabývá dozorem nad dodržováním zákona o zbraních, se případem na policejním prezidiu zabývá také Útvar pro odhalování organizovaného zločinu. "Dostali jsme podnět od služby správních činností a v současné době šetříme případné trestní jednání," potvrdila Právu bez dalších podrobností mluvčí útvaru Blanka Kosinová.

Jak Právu potvrdil ředitel služby správních činností Antonín Kreml, policie by se také měla zabývat tím, zda střelivo někdo nezneužil k páchání trestné činnosti. Zatím však takové zprávy nejsou.

Rudolf i jeho společnice ve firmě Zdeňka Rudolfová jsou již v jiném případu stíháni za porušování předpisů o zahraničním obchodu s vojenským materiálem. Podle obžaloby prodali bez povolení zbraně, které pak byly vyvezeny na Slovensko. Hrozí jim až osm let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám