Hlavní obsah

Doživotně odsouzený "lesní vrah" žádá snížení trestu

PRAHA

Proti doživotnímu trestu vězení bojuje prostřednictvím dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně Viktor Kalivoda, známý veřejnosti pod přezdívkou "lesní vrah". V červnu 2006 byl k trestu pravomocně odsouzen za vraždu tří lidí. Jeho případ převzal známý pražský advokát Jiří Teryngel, který za Kalivodu podal dovolání v říjnu.

Foto: Petr Hloušek

Viktor Kalivoda u soudu

Článek

"Nesouhlasíme s uložením nejpřísnějšího trestu na doživotí a žádáme o vyměření výjimečného trestu v rozmezí 15 až 25 let," řekl v pondělí Teryngel. Nejvyšší soud podle mluvčí Mariky Komoňové ještě nerozhodl.

Podle Teryngela využil Kalivoda svého zákonného práva a jako pravomocně odsouzený k doživotnímu trestu si podal dovolání. "Podle našeho názoru nejsou splněny podmínky pro uložení nejpřísnějšího trestu, a to vzhledem ke změně postoje odsouzeného v průběhu odvolacího řízení, kdy podrobně vysvětlil motivy svého jednání. Navíc podle následné výpovědi znalců není Kalivodova resocializace v budoucnu vyloučena," uvedl obhájce důvod dovolání.

Podle Teryngela netrvá Kalilvoda na osobní účasti při rozhodování soudu. Je tak pravděpodobné, že Nejvyšší soud bude o dalším osudu lesního vraha rozhodovat na neveřejném jednání.

Osmadvacetiletého Kalivodu uznaly soudy vinným z toho, že předloni 13. října zastřelil na lesní cestě u Nedvědice na Brněnsku starší manželský pár a o tři dny později opět v lese zavraždil legálně drženou zbraní podnikatele na Kladensku. Ke svým činům se přiznal, ovšem až do loňského červnového odvolacího řízení u pražského vrchního soudu odmítl uvést motiv.

Teprve před odvolacím senátem Kalivoda mimo jiné uvedl, že se v minulosti nejméně patnáctkrát chystal vraždit i v pražském metru. Vždy však v poslední chvíli od svého plánu upustil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám