Hlavní obsah

Světovou šampiónku z Plzně hledá už osm let policie

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇ

Byl to jeden z největších talentů jaký kdy český sportovní rybolov měl. Držitelka dvaceti titulů světové a evropské šampiónky v rybolovné technice Michaela Křížová se ale skrývá před spravedlností. Po osmatřicetileté Plzeňačce už osm let pátrá policie.

Článek

Zmizela v dubnu 1999, kdy se o ni začala zajímat kriminálka v souvislosti s podezřením, že jako účetní plzeňské rybářské organizace zpronevěřila bezmála půldruhého miliónu korun. Minulý týden na ni státní zástupce podal obžalobu.

"Zádrhel byl v tom, že podezřelá žena utekla. Měli jsme problém dokončit  přípravné řízení. Nejprve nebyly splněny podmínky proto, aby bylo vedeno řízení jako proti uprchlému. Museli jsme například prokazovat, jestli opustila území republiky v úmyslu vyhnout se trestnímu řízení," vysvětlila plzeňská státní zástupkyně Antonie Zelená, proč případ míří k soudu až po tak dlouhé době.

Už ji skoro měli

Křížovou už ale měly české trestní orgány na dosah  ruky. V prosinci 2005 ji na základě rok starého mezinárodního zatykače vydaného plzeňským soudem zadržela španělská policie. "Byla zatčena, ale nebyla vydaná, protože se našemu ministerstvu spravedlnosti nepodařilo doručit potřebné poklady pro její vydání ve lhůtě, kterou španělská strana požadovala. Proto byla žena propuštěna ze zadržení," řekla k tomu Zelená.

Španělé celou situaci ještě zkomplikovali tím, že požadovali evropský zatýkací rozkaz, podle kterého by ale Křížová nemohla být do Čech vydána, protože eurozatykač se vztahuje na trestné činy spáchané až po 1. listopadu 2004.

Výjimečný talent

Křížová odstartovala svou závodní kariéru už v deseti letech. Od té doby postupně získala šestadvacet medailí na různých mezinárodních soutěžích. Stala se jednou z nejúspěšnějších reprezentantek českého sportovního rybolovu.

"Byl to výjimečný talent už od žáků," potvrdil předseda odboru rybolovné techniky českého rybářského svazu Josef Doležal.

Ještě během závodění nastoupila jako účetní do místní rybářské organizace v Plzni. "S těmi penězi to prasklo až když jsme zjistili, že na účtu nemáme ani korunu. Později vyšlo na najevo, že měsíčně převáděla z našeho konta sto tisíc korun na svůj účet. Nejprve vykazovala fiktivní faktury, pak už si práci nedávala ani s tím, jak to maskovat," řekl jeden z dřívějších funkcionářů poškozené rybářské organizace.

Možná ji někdo naváděl

Když se o případ začala zajímat policie, vypařila se i se svým přítelem jako pára nad hrncem. Proč rybáře okrádala, si nikdo nedovede vysvětlit.

"To ani nebylo z její hlavy. Kdyby promluvila, možná by bylo některým lidem horko," uvedl další z bývalých rybářských činovníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám