Hlavní obsah

Hasičská kuriozita roku: hasil požár benzínem

– ČESKÁ REPUBLIKA
Právo, Josef Koukal

Nejen sálající plameny, ale také neopatrnost lidí a nepředvídatelné chování zvířat zaměstnávaly v letošním roce členy hasičských záchranných sborů po celé republice. Hasiči museli likvidovat požáry založené kočkou, samovzníceným rádiem nebo oharkem upuštěným do rozlité slivovice, honili v parku mladou klokanici a asistovali při dopravní nehodě zaviněné koněm.

Článek

Jak vyplývá z bilanční zprávy mluvčího Generálního ředitelství HZS ČR Petra Kopáčka, neměli hasiči letos o kuriózní zážitky nouzi. Jak nebezpečná může být "ohnivá voda", se v srpnu přesvědčil milovník slivovice z Mimoně. Do rozlité lihoviny mu upadl nedopalek cigarety a vzniklý požár zachvátil skoro celý dům.

Oheň hasil benzínem

Také mladý muž z Babic na Brněnsku neměl v listopadu štěstí, když při hašení ohně, který se v jeho garáži vznítil od jisker z rozbrušovací pily, sáhl po nesprávné nádobě a požár začal hasit technickým benzinem. Jeho garáž nakonec musely hasit tři jednotky hasičů.

Že se "žhářem" může stát i domácí mazlíček, dokázala svým brněnským majitelům v říjnu kočka. Podařilo se jí převrátit elektrický přímotop v obývacím pokoji a následný požár za sebou zanechal spoušť v hodnotě statisíců korun.

Chatař v České Lípě měl alespoň to štěstí, že si plamenů šlehajících z radiopřehrávače, který se v červencovém vedru vznítil před jeho zahradním domkem, včas všiml. Přivolaní hasiči stihli zabránit větším škodám.

Pálil vosí hnízdo

Zato majitel domu v Holešově málem vyhořel, když se pokoušel na půdě hořlavinou zlikvidovat vosí hnízdo, přičemž se mu podařilo zapálit vlastní střechu. Kromě škody utržil za své neopatrné jednání navíc pokutu.

Neobvyklý zvířecí incident řešili hasiči v listopadu spolu se strážníky v ulicích Plzně. Ocitli se před úkolem odchytit sedmiměsíční klokaní samičku, která utekla chovateli ze zahrady, přeplavala řeku a schovávala se v parku. Zvíře se nakonec podařilo zahnat do ohrady.

K srážce osobního automobilu s volně pobíhajícím koněm došlo v České Lípě. Snad jen náhodou se věc seběhla v pátek 13. listopadu. Nešťastné zvíře utrpělo poranění hrudníku a levé přední nohy.

Školák se zaklínil do automatu

V září pomáhali hasiči vyprostit z automatu na hračky v olomouckém plaveckém bazénu prst všetečného školáka, který se pokoušel z přístroje vytáhnout barevnou kuličku, aniž by obětoval příslušnou minci. Po bolestivé proceduře, kterou absolvoval poté, co se mu prst vklínil do otočného mechanismu přístroje, prý slíbil, že už se na automat ani nepodívá.

"I když jsou tyto případy ze zpětného pohledu úsměvné, postiženým osobám tehdy bezpochyby směšné nepřipadaly. Proto se snažte, abyste se do podobné nouze nedostali a nepotřebovali pomoc hasičů ani jiných záchranářů," komentuje sezónní kuriozity mluvčí hasičů Kopáček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám