Hlavní obsah

Muž ze Zlínska umrzl cestou z hospody

– ZLÍN
Právo, Aleš Fuksa

Svou první oběť si v letošní zimě vyžádaly mrazy na Zlínsku. Z hostince domů v noci na středu v sedmistupňovém mrazu nedošel 48letý muž z Jaroslavic. Silně podchlazeného jej ve středu ráno objevila jeho sousedka. Zhruba před čtyřmi týdny za stejné situace hrobníkovi z lopaty utekl. Tentokrát se mu to už nepodařilo.

Článek

Z restaurace odešel podle štamgastů kolem jedné hodiny, přes večer stačil vypít velké množství režné, kterou zapíjel limonádou. Cestou do zahrádkářské kolonie Na vrše, kde měl svou chatku, postupně ztrácel čepici a rukavice. Usnul těsně před hlavní bránou.

"Teplota jeho těla už nebyla měřitelná běžnými přístroji, které používáme. Určitě měl pod pětadvacet stupňů. Přesto jeho tělo vykazovalo slabší srdeční reakci," informoval mluvčí zlínských záchranářů Petr Olšan. Záchranáři začali okamžitě s resuscitací. Nakonec ale nepomohl ani rychlý transport na ARO do Zlína. "Lékaři mu již nedokázali pomoci. Zemřel ještě týž den na podchlazení," uvedla mluvčí zlínské nemocnice Karla Havlíčková.

Nebylo to poprvé

O život bojoval stejný muž během jednoho měsíce již podruhé. "Zhruba před čtyřmi týdny ho našli lidé ráno hned za hospodou. Lékaři ze záchranky mu tenkrát naměřili jen kolem jednadvaceti stupňů," zavzpomínala servírka z hostince u fotbalového hřiště Vladimíra Přibylová. Tehdy měl ale spánek pod širým nebem šťastnější konec. "Hned co ho pustili z nemocnice už byl zase u nás v hospodě," dodala.

Pro Jaroslavice je tato událost tragédií. I když podle místních šlo o samotářsky žijícího muže, neměl nepřátel. "Byl to bezproblémový, pohodový člověk. Stačil jeden den, kdy k nám nedošel, a už se šli chlapi dívat na chatu, jestli žije. Nebylo zvykem, že by se alespoň jednou za den u nás neukázal," řekla Přibylová.

V podobném duchu hovořil i Jan Jurča, který se sousedkou ve středu ráno zavolal strážníky. "Poslední asi tři roky skoro vůbec nejedl. Je ho škoda, byl to kamarád. Podle lékařů měl omrzliny třetího stupně. Byl bílý jako sníh," dodal Jurča.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám