Hlavní obsah

Protikorupční policii bude šéfovat žena

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Novou šéfkou protikorupční policie bude dosavadní náměstkyně ředitele tohoto elitního celostátního útvaru Renata Strnadová. Ve vedení vystřídá Miloslava Brycha, který musel skončit kvůli chybějícímu vysokoškolskému vzdělání.

Článek

Pětačtyřicetiletá Strnadová u policie slouží od roku 1994, nyní se po několika letech stane první ženou, která povede celorepublikový policejní útvar. Do funkce ji na základě výběrového řízení vypsaného letos v říjnu jmenoval náměstek policejního prezidenta pro trestní řízení František Snopek.

"Výběrová komise posoudila předložené dokumenty a po osobních pohovorech a psychologických testech všech uchazečů se rozhodla právě pro Strnadovou. Vítězka řízení splňuje všechny podmínky, které byly pro kandidáty na tuto funkci stanoveny," uvedl mluvčí policejního prezidia Pavel Hanták. O funkci šéfa protikorupční policie se podle informací Práva ucházelo jedenáct lidí. Strnadová prošla výběrovým řízením, v němž prezidium požadovalo ukončené vysokoškolské magisterské vzdělání, desetiletou praxi ve služebním poměru policisty, pět let strávených ve vedoucí funkci, nebo mimořádné pracovní nasazení, či znalost cizího jazyka.

Řízení se opíralo o nový služební zákon, který začne platit od 1. ledna, a zpřísňuje požadavky na vzdělání u policie obecně, zejména pak u policistů ve vedoucích funkcích. S vedením protikorupčního útvaru už má Strnadová zkušenosti, jeho řízením je totiž pověřena už od začátku prosince, kdy ve funkci skončil její předchůdce a tehdejší nadřízený Brych. Ten byl vedením také pouze pověřen, a to od 1. prosince loňského roku, kdy nahradil tehdejšího ředitele Jiřího Pálku, který byl odvolán kvůli útěku zatčeného miliardáře Radovana Krejčíře při zpackané domovní prohlídce jeho vily.

Brych do té doby působil ve funkci vedoucího odboru hospodářské kriminality u středočeské policie, nyní se k této krajské správě opět vrátil. "Pan Brych u nás od poloviny prosince pracuje jako zástupce ředitele pro krizové řízení," řekla Právu mluvčí středočeských policistů Soňa Budská.

Při rozhodování o jmenování Strnadové vzala výběrová komise podle Hantáka v potaz také skutečnost, že od 1. ledna přebírá protikorupční služba velkou část úkolů, které do konce letošního roku plnila finanční policie (FIPO). Ta bude od ledna z rozhodnutí ministra vnitra Ivana Langra (ODS) zrušena a její větší část se s protikorupční službou sloučí. "Od ledna od nás přechází na protikorupční policii zhruba 160 lidí, budou se i nadále věnovat závažné daňové kriminalitě, praní špinavých peněz a odhalování zločineckých zisků," řekl Právu dosavadní ředitel FIPO Vladimír Zimmel.

Zároveň dodal, že zbylých zhruba 100 lidí z FIPO přejde na jednotlivé krajské policejní správy a zbylé celostátní útvary tak, aby každý z nich měl své specializované pracoviště pro odhalování nelegálních výnosů z trestné činnosti. Oficiálně chce policejní prezident Vladislav Husák novou šéfovou protikorupční policie představit během čtvrtka na tiskové konferenci, zároveň upřesní i obsazení funkcí tří nových náměstků Strnadové, mezi nimiž budou podle prezidia dva současní náměstci útvaru finanční policie.

Podle všeho jde zřejmě o Tomáše Martince a Bohumila Šebka, třetí náměstek vzešel z výběrového řízení. To bylo uzavřeno v úterý, ale jeho výsledky zatím nebyly známy. Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, jak se celým názvem protikorupční služba jmenuje, má na starosti vyšetřování závažných hospodářských a finančních deliktů, především se zabývá možnou korupcí v soukromých, ale především státních organizacích. Jeho pracovníci například prověřovali údajné uplácení bývalého unionistického poslance Zdeňka Kořistky, vyšetřovali i domnělou žádost někdejšího šéfa kabinetu premiérů Zdeňka Doležela o úplatek pěti miliónů korun v souvislosti s privatizací Unipetrolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám