Hlavní obsah

Policie hledá trhovce, který zavinil požár v Hatích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HATĚ

Policie vyhlásila celostátní pátrání po trhovci, který ve středu minulého týdne patrně způsobil rozsáhlý požár tržnice Excalibur City v Hatích na Znojemsku. Jedná se o Vietnamce s trvalým pobytem v Česku.

Článek

"Víme, o koho se jedná, a intenzivně po něm pátráme. Učinili jsme opatření na hranicích i na letištích," uvedl policejní inspektor Jan Křepela.

Detailní expertízy o vzniku požáru ještě kriminalisté k dispozici nemají. Podle Křepely se však stále přiklánějí k původní verzi, že požár vznikl kvůli neodborné manipulaci se zábavní pyrotechnikou. Podle některých svědků odpálil nedopatřením jeden z trhovců do hromady tohoto nebezpečného zboží jednu z raket. Rachejtle, světlice či dělbuchy přitom správně trhovci neměli v tržnici vůbec prodávat, natož je zkoušet, uvedl policista.

Délka vyšetřování bude podle Křepely záležet na tom, kdy se hledaného cizince podaří dopadnout. "Budou následovat jeho výslechy, případně mu sdělíme obvinění. Nejprve ale musíme mít v ruce expertízy od hasičů a vyšetřovatelů z kriminalistického ústavu," dodal.

Na tržišti se nadále prodává

Požár zachvátil sice pouze jednu budovu, představující desetinu nákupního komplexu, přesto majitelé odhadli škodu na 100 miliónů korun. Oheň se českým a rakouským hasičům podařilo uhasit až po 20 hodinách.

V Exalibur City se nyní dál prodává, mimo provoz je asi jen 15 procent prodejní plochy. Podle mluvčího Excalibur Jiřího Čadana se ve vyhořelých prostorách větrá a uklízí, aby v části budovy mohl být znovu obnoven prodej. Starší část objektu, která byla požárem zasažena jen nepřímo, bude zpřístupněna nejpozději v polovině ledna 2007.

Souběžně pokračují vyklizovací práce i v supermarketu, který byl rovněž částečně zasažen požárem. Plná obnova celého objektu ale může podle Čadana trvat několik měsíců. "Tato skutečnost může znamenat, že o práci přijde okolo 110 lidí," upozornil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám