Hlavní obsah

Matka chce po návratu z Argentiny bojovat o své dvě děti

Právo, Novinky, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

S rozporuplnými pocity se ve čtvrtek večer vrátila Marcela Krajníková z Roudnice nad Labem z Argentiny. V Jižní Americe po půl roce znovu viděla své dvě děti Lucase a Sofii.

Článek

Do Buenos Aires k argentinskému otci je poslaly české soudy. Matka, která se po rozchodu s manželem trvale vrátila do Česka, se s tím nikdy nesmířila. Nakonec jí byly děti před šesti měsíci exekučně odebrány za velkého nářku a křiku. [celá zpráva]

Krajníková odlétala do Argentiny s přáním dohodnout se s manželem na případném rozvodu a střídavém pobytu dětí v Česku a Argentině, ale k žádné dohodě nedošlo. "Během těch deseti dní jsem děti viděla celkově asi jen sedmadvacet hodin. Manžel mi samozřejmě nijak vstříc nevycházel, spíš naopak. I když mi ze všech sil pomáhala česká ambasáda a najatý právník, manžel porušil všechny naše ústní domluvy a nejen pro naše děti to byla zoufalá situace," popsala útrapy argentinského pobytu Krajníková.

Sedmiletá Sofie byla prý po příletu své maminky tak stresovaná, že jen zvracela a měla i zažívací problémy. O tři roky starší Lucas situaci údajně zvládal o něco lépe, přesto ho celá situace psychicky také rozhodila. Chlapec se po prázdninách chystá do páté třídy, dívenka do druhé. Sofie navíc ve škole prospívá s vyznamenáním.

"S bydlením v Buenos Aires mi pomohly kamarádky. Děti se pořád vracely k jejich nucenému odjezdu z České republiky, já se naopak snažila, aby na to moc nemyslely. Viděla jsem se s nimi vlastně jen dvě či tři hodiny večer a to byly po pobytu v tamních klimatických podmínkách, kdy bylo i 35 stupňů Celsia, dost unavené, i když se to snažily nedávat najevo," řekla zoufalá matka, která by se do Argentiny ráda znovu podívala co nejdříve.

Úřady prý nehájí zájmy dětí

Marcelu Krajníkovou stále deprimuje soudní verdikt, podle ní české úřady hájí zájmy jen jednoho rodiče, a ne dětí. "Naše úřady, které rozhodly, že jsem děti z Argentiny i přes písemné povolení k jejich vycestování údajně unesla  [celá zpráva], se pro mě nepochopitelně zaštítily Haagskou úmluvou o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí, která má podle nich přednost před českým zákonem o rodině," říká mezi vzlyky Krajníková.

Kvůli manželovu tvrdému přístupu neviděla ani, kde a jak děti bydlí. "Na můj odlet Lucas a Sofie reagovali samozřejmě s pláčem a otázkami, proč je nevezmu s sebou na Vánoce. Dali mi drobné dárečky a já se teď jen těším, až je znovu uvidím. V dětském světě totiž čas letí moc rychle a nic z toho již nejde vrátit. Budu o ně bojovat," tvrdí Marcela Krajníková.

Krajníková se snažila manželské neshody řešit v Buenos Aires rozvodem, ale otec dětí, který je stavebním inženýrem, ji prý týral a bil. V roce 2002 se s dětmi vrátila do Roudnice k rodičům, ale protože je z Argentiny odvezla podle mínění českých soudů bez manželova vědomí a odmítla mu je vrátit, soud nařídil před půl rokem exekuci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám