Hlavní obsah

Majitel firmy má jít na šest let za mříže

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSTRAVA

Šest let nepodmíněně vyměřil ve čtvrtek ostravský krajský soud předsedovi představenstva strojírenské společnosti Ostroj Opava a jeho většinovému akcionáři Vladimíru Trochtovi. Na pět let má jít s ním za mříže i místopředseda dozorčí rady této firmy Václav Kratochvíl. Oba navíc dostali vysoké peněžité tresty, Trochta ve výši čtyři milióny korun a Kratochvíl o milión méně.

Článek

Oba manažery prosperujícího podniku, který je největším zaměstnavatelem na Opavsku, uznal soud vinnými ze zneužívání informací v obchodním styku. Ani jeden se vyhlašování rozsudku neúčastnil, jejich advokáti oznámili, že se proti verdiktu odvolají.

Obžalovaní manažeři ovládli Ostroj v roce 2001, kdy byl na pokraji bankrotu. Spolu s podnikem převzali i nesplácené úvěry vůči Komerční bance ve výši 460 miliónů korun. Na základě velmi složitých finančních transakcí podnik sice částečně oddlužili, zároveň se ale podle obžaloby neoprávněně obohatili o 55 miliónů.

To ale obžalovaní odmítají s tím, že když podnik získali, zjistili, že je na pokraji bankrotu, a snažili se ho postavit na nohy. "Transakce byla jediná možná a správná. Umožnila rozvoj společnosti," řekl Trochta.

Z poškozování Ostroje Opava by se měl v budoucnosti u soudu zodpovídat také Trochtův předchůdce Josef Mohyla a bývalý obchodní ředitel Stanislav Budirský. Státní zástupce už podle informací ČTK obžaloval i tyto dva podnikatele.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám