Hlavní obsah

Hasiči dohasili požár tržnice v Hatích. Škoda je 40 miliónů

ZNOJMO

Přestože byl noční požár tržnice Excalibur City v Hatích na Znojemsku rozsáhlý, zničil ale pouhou desetinu tohoto velkého nákupního komplexu. Škody se odhadují na 40 miliónů korun. Na místě ještě ve čtvrtek v poledne likvidovali hasiči doutnající trosky. Požár vyšetřuje policie pro podezření ze spáchání obecného ohrožení, za které hrozí až pět let vězení.

Článek

"Zatím ale nemůžeme mluvit o pachateli. Kdo je za neštěstí odpovědný, to ukáže teprve vyšetřování," řekl Jan Křepela ze znojemského policejního ředitelství.

Zatím se jako pravděpodobná příčina vznícení jeví předvádění zábavné pyrotechniky u stánku vietnamského prodejce. Od rachejtle chytlo šest aut a pak i celé nákupní centrum. Pokud se prokáže, že prodejce požár zavinil svou neopatrností, bude patrně trestně stíhán.

Majitelé tržnice zatím přesné škody neznají. "Zatím jsou v objektu stále hasiči. Až nás do něj pustí, začneme je sčítat," uvádí mluvčí Excalibur City Jiří Čadan. Zdůraznil, že 90 procent rozlehlého nákupního komplexu je po noční nehodě v provozu.

Požár vypukl před 17:30. Stánek s pyrotechnikou úplně shořel. Jednomu ze šesti shořelých vozidel explodovala palivová nádrž a výbuchem se oheň rozšířil na dvoupatrovou budovu obchodního centra Excalibur. "Požár zachvátil plochu 800 až 1000 metrů čtverečních," řekl Novinkám mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Všech šest aut zcela shořelo.

Dva lidé zraněni

V tržnici některé trosky stále doutnají, je nutné je rozebírat a prolévat vodou. Na místě je proto ještě jedna hasičská jednotka ze Znojma. Při neštěstí zasahovalo bezmála 300 hasičů, z nichž dvě třetiny tvořili Rakušané, kteří kolegům z Moravy přispěchali na pomoc.

V době vypuknutí požáru byla budova plná lidí, hasiči ji ihned začali evakuovat. Přesto se dva zákazníci lehce zranili. Jeden má popálenou ruku a druhý se nadýchal zplodin.

Hatě jsou hraniční přechod do Rakouska. V jeho okolí jsou nejen tržnice ale také velké centrum s výprodejem značkového oblečení. To ale požár nezachvátil. Budova, která hoří, je původní budovou s bývalým duty free shopem. Byly v ní obchody s potravinami, alkoholem nebo textilem.

Policisté přechod večer zavřeli a auta odkláněli na vedlejší přejezd v Hevlíně. Auta mohla vyjíždět pouze z obchodního areálu ven. Před půlnocí ale byl přechod už otevřen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám