Hlavní obsah

Muž dostal deset let za pokus o vraždu známého

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

K desetiletému pobytu za mřížemi odsoudil ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové sedmačtyřicetiletého dělníka Josefa Málka za to, že se pokusil zabít svého známého Vlastimila Vycudilíka (41).

Článek

Málek se také musí podrobit ústavní protialkoholní léčbě a zaplatit zdravotní pojišťovně 20,5 tisíce korun jako náhradu nákladů na Vycudilíkovo léčení.

Obžalovaný Vycudilíka pobodal 19. května v penzionu v osadě Velká Morava na Orlickoústecku. Byl při tom značně opilý a podle rozsudku byla příčinou žárlivost, neboť Málek Vycudilíka podezříval, že má blízké vztahy s jeho manželkou.

Málek tvrdil, že byl opilý a na událost si vůbec nepamatuje. Znalci vypočetli, že v době činu měl v krvi pravděpodobně něco mezi 3,65 a 5,01 promile alkoholu. Vycudilík skončil v nemocnici s dvěma bodnými ranami v břiše a utrpěl poranění břišní předstěny a tlustého střeva.

"Zranění vedlo k ohrožení života poškozeného a jeho smrt byla odvrácena pouze neprodleně provedeným chirurgickým zákrokem," dosvědčili znalci. Státní zástupce Milan Vacek připustil, že Málkovy ovládací a rozpoznávací schopnosti byly v době spáchání skutku kvůli vypitému alkoholu značně sníženy a nevyloučil, že obžalovaný měl pouze nepřímý úmysl zabít. Soudci s tím ale nesouhlasili.

"Z výpovědi jedné svědkyně vyplynulo, že obžalovaný vyhrožoval poškozenému zabitím. Obžalovaný měl také připraven nůž předem," zdůvodnil verdikt předseda soudního senátu Luboš Sovák.

Málkův obhájce Tomáš Pavel navrhl, aby soud jeho klienta zprostil viny. Argumentoval tím, že hlavní svědkové jsou vesměs v blízkém vztahu k Vycudilíkovi, neboť šlo o jeho syna s partnerkou. Také naznačil, že skutek se mohl stát někde jinde a pachatelem mohl být muž, který byl také na místě činu, ale nepodařilo se jej dostat k soudu jako svědka, neboť se skrývá kvůli svým jiným problémům se zákonem.

"Je podivné, že v nikde v penzionu nebyla zjištěna žádná krev, vždyť dvě rány do břicha přece musely značně krvácet," prohlásil s tím, že tak existuje mnoho pochybností o Málkově vině. Soudci to ale odmítli. "Jediný, kdo byl v té popíjející společnosti agresivní, byl obžalovaný," konstatoval Sovák.

Rozsudek není pravomocný, protože obhájce Pavel si ponechal lhůtu k vyjádření. Žalobce Vacek byl s rozsudkem spokojen a práva na odvolání se vzdal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám