Hlavní obsah

Gang vyráběl bomby, které šlo odpálit mobilem

Právo, Patrik Biskup
PLZEŇSKO

Vyučeného zbrojíře Pavla Uherčíka ze Sulislavi na Tachovsku a jeho kumpány od vážných problémů zřejmě zachránilo to, že je včas odhalila policie. Jejich jména mohla být klidně v budoucnu spojována s různými pumovými atentáty, při kterých umírají lidé.

Článek

Osmadvacetiletý Uherčík se chystal do podsvětí prodat na dálku odpalitelné bomby, jejichž výrobu a kompletaci za pomoci dalších spolupachatelů zorganizoval. Kšeft se dvěma funkčními náložemi, k jejichž odpálení stačilo zavolat na přimontovaný mobilní telefon, překazili detektivové z útvaru pro boj s organizovaným zločinem.

"Vysoká společenská nebezpečnost spočívá zejména v tom, že nástražné systémy byly akce schopné a v rukou různých osob mohly být použité k závažné trestné činnosti," řekl v úterý při zahájení soudního líčení  u tachovského okresního soudu žalobce Zbyněk Eger.

Kumpánů bylo šest

Šestici obžalovaných hrozí za trestné činy nedovolené ozbrojování a dále vývoj, výrobu a držení zakázaných bojových prostředků až pět let vězení. Kromě nástražných výbušných systémů našli kriminalisté při domovních prohlídkách  trhaviny, rozbušky, střelný prach, plánky na výrobu bomb  a  další zbraně včetně speciálně upravených pistolí s tlumičem. "A také kompletně vybavenou pěstírnu marihuany," upřesnil Eger.

Prvním zájemcem a později i kupcem  zákeřných zbraní  byl nastrčený policejní agent vystupující pod krycím jménem Pavel Gabriel. "Potřeboval jsem peníze, abych mohl pokračovat ve vývoji speciální sportovní rychlopalné pistole vlastní konstrukce, která na trhu chybí. Gabriel se mi představil jako podnikatel. Byl hrozně zapálený pro zbraně. Tvrdil, že má kontakty na různých místech a že mi pomůže se schválením prototypu mé pistole státní zkušebnou a  potom i s jejím prodejem,"  líčil soudu  Uherčík okolnosti, za jakých se seznámil s Gabrielem. 

Ten  projevil zájem o nálože odpálitelné na dálku. "Neřekl mi, k čemu je chce. Jen se obecně  zmínil o nějakém zastrašení dlužníků. Nejprve jsem mu nabídl bombu, kam jsem pouze  na oko nastrkal různé komponenty. To mu nestačilo a řekl, že ji chce mít funkční. Byl rozčílený, rozkřikoval se, že je to průser. že to myslí vážně. Doufal jsem, že se nestane nic hrozného. Zaplatil předem a já  začal na ostré pumě pracovat," pokračoval zbrojíř.

Při výrobě trhaviny použil munici z druhé světové války

Trhavinu semtex  si schoval  po bývalém mistrovi, který zemřel. Jako náplň měl připravený i trinitrotoluen, který podle svých slov  získal z nalezené munice z druhé světové války.  "Pak jsem zkontaktoval pár lidí, aby mi pomohli dát dohromady elekronickou část systému. Nevěděl jsme jak přesně zapojit obvody a chyběly mi k tomu i součástky. Potřeboval jsem především spínač, který se dá ovládat přes mobilní telefon," prohlásil Uherčík.      

Předseda senátu Miroslav Vajgant předpokládá, že rozsudek padne nejdříve v polovině příštího roku. "Jen než přehrajeme všech osmatřicet cédéček s přepsanými telefonními odposlechy a provedeme  další listinné důkazy zabere několik jednacích dní. Obžaloba navrhuje slyšet přibližně dvacet svědků," uvedl soudce. Výslech Uherčíka trval včera přes dvě hodiny.       

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám