Hlavní obsah

Lidé ve vazbě budou nosit nové moderní oblečení

ČESKÁ REPUBLIKA

Možnost obléknout si nové, moderní "erární" oblečení budou mít lidé ve vazbě. Vězeňské službě by to mělo podstatně ušetřit práci spojenou s vyměňováním civilního šatstva za čisté a s kontrolou cel. Základem oblečení budou džínsy a bavlněné tričko. Řekl to generální ředitel vězeňské služby Luděk Kula. Nové oděvy dostávají i vězni.

Článek

"Oblečení u vězňů nelze podceňovat, podobně jako stravu. My chceme mít vězeňství 21. století," míní ředitel. Proto těžké a nevzdušné tmavomodré oděvy připomínající montérky nahrazuje moderní šedé oblečení z lehkých materiálů.

Pokud má český vazebně stíhaný vězeň zajištěnu pravidelnou výměnu prádla jednou týdně, smí nosit civilní oděv, jinak dostane od státu tepláky a košili. "Ale pro vězeňskou službu, ale i pro obžalovaného, a nejvíc pro tu jeho rodinu je to velmi náročné," řekl Kula. Převzetí čistých a předání použitých civilních šatů je totiž složité, odčerpává vězeňské službě síly a představuje i bezpečnostní riziko.

Věci musí vždycky někdo převzít, přepočítat, zkontrolovat. Navíc pak kvůli množství bund, svetrů a dalšího civilního oblečení vzniká v celách velký nepořádek. To ztěžuje kontrolu a výhrady k tomu mají i pracovníci hygienické služby, uvedl ředitel.

Obvinění si mohou vybrat

Obvinění lidé ve vazbě budou mít i nadále možnost si zvolit, zda budou nosit "erár", nebo civil. Ze zákona jim to zakázat nelze. Ředitel si ale myslí, že pár měsíců od zavedení nových oděvů bude civil ve vazbě výjimkou, protože pro vězně i jejich blízké to bude mnohem pohodlnější. Praní ústavních oděvů zajistí věznice.

Vězeňská služba už má vzory oděvů, pravděpodobně v dubnu je bude testovat ve vazební věznici v Teplicích. Potom vypíše výběrové řízení na firmu, která oděvy ušije. Kula předpokládá, že to bude stát řádově několik miliónů korun.

Pokud půjde vše hladce a budou peníze, mohly by vazební věznice dostávat nové oděvy pro obžalované koncem léta nebo na podzim příštího roku. Zatím se ještě řeší složení materiálu a barvy.

Džíny a bavlněné triko

Základem jsou džíny na gumu a pevné bavlněné tričko s dlouhým či krátkým rukávem a reflexními znaky, které nebudou pouhým okem vidět. Střih bude do V. "Když si obviněný toto oblečení oblékne, tak de facto se bude cítit jako v civilním oděvu, ale současně každý zaměstnanec vězeňské služby pochopí, že jde o vězněnou osobu," řekl Kula. Před převratem v roce 1989 dostávali vazebně stíhaní povinně tepláky. Někdy dokonce i růžové.

Vězeňské oblečení pro obviněné je běžné v mnoha zemích Evropské unie, ale například i ve Spojených státech a Kanadě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám