Hlavní obsah

Za pokus o vraždu čtyřleté dívky dostal 13 let

OLOMOUC

Vrchní soud v Olomouci v úterý Zdeňku Koželovi uložil třináctiletý trest vězení za pokus o vraždu čtyřleté dívky z Otrokovic na Zlínsku. Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti kterému se muž odvolal. Na dceru své družky vzal kuchyňský nůž a bodl ji do stehna. Dívce, která měla nožem rozřezanou celou nohu, zachránil život rychlý zákrok lékařů.

Článek

"Útok, který je veden na malé bezbranné dítě, je odsouzeníhodný. Pokud někdo bodne do přikrývky, pod kterou leží dítě a ještě k tomu do středu jeho těla, musí vědět, že mu může způsobit vážné i smrtelné zranění," řekl v úterý předseda senátu Jaroslav Sukaný.

Sedmadvacetiletý Kožela, který měl v době činu v krvi přes dvě promile alkoholu, se dnes před soudem domáhal překvalifikování svého činu na těžké ublížení na zdraví a uložení mírnějšího trestu. Tvrdil, že nechtěl dívence ublížit. "Chtěl jsem píchnout nožem do postele, nikdy jsem neměl v úmyslu jí ublížit. Miluji ji. Je mi strašně líto, co se stalo," uvedl před soudem.

Soudci ale jeho odvolání zamítli s tím, že pokud by chtěl bodnout do postele, procento plochy, které měl k dispozici, bylo obrovské. "Obžalovaný se naopak musel natáhnout přes volnou plochu postele až k přikrývce, pod kterou spalo dítě. Když vynaložil takovou námahu, vyplývá z toho, že chtěl udělat něco působivého," podotkl předseda senátu.

Státní zástupkyně přitom dnes zároveň upozornila na velkou razanci útoku, který způsobil čtyřleté Viktorce těžká zranění. "Razance útoku byla značná. Nůž pronikl několika vrstvami tkaniny a poté projel celou nožičkou dítěte a zasáhl poté i nožičku druhou," podotkla žalobkyně.

Útok se odehrál letos v dubnu. Podle obžaloby vyčítala družka Koželovi, který měl dlouhodobé problémy s alkoholem, jeho opilost. Muž jí nejprve vyhrožoval podříznutím a poté, co se schovala v ložnici, se chtěl ve zlobném afektu zřejmě pomstít na malé dívence. Spící dítě bodl poté do stehna. Kvůli velké ztrátě krve bylo děvče v bezprostředním ohrožení života. K záchraně jejího života pomohla rychlá specializovaná péče a transfuze po velké ztrátě krve.

Kromě trestu soud Koželovi nařídil také ústavní protialkoholní léčení.

Kožela, který pracoval jako popelář, nestanul před soudem poprvé. V minulosti byl již trestán dvakrát, v jednom případě přitom šlo o loupež.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám