Hlavní obsah

Roztočil bude mít nový proces, zůstane ale ve vazbě

– PRAHA
Právo, Novinky, ČTK, Petr Blahuš

Rostislav Roztočil se dočká nového soudního procesu. V roce 1985 byl odsouzen k výjimečnému trestu za vraždu egyptského studenta. Roztočil v úterý u krajského soudu v Praze prohlásil, že nesouhlasí s výkonem uloženého trestu. Soud zrušil původní rozsudek a rozhodl, že bude nový proces. Roztočil ale zůstává ve vazbě, podle soudu z obavy z útěku. Proti vazbě se Roztočil odvolal.

Článek

Soud v Německu, kam Roztočil loni utekl s Romanem Čabradou z věznice na Borech, muže do České republiky vydal pod podmínkou obnovení jeho starého procesu.

Po loňském útěku zamířil do Německa ke své sestře. Německá justice ho nejdříve na českou žádost zadržela a umístila do vydávací vazby, letos v dubnu jej ale propustila na svobodu. Odůvodnila to tím, že česká justice příliš dlouho rozhoduje o obnovení procesu. Vrchní zemský soud ve Stuttgartu rozhodl, že vydání Roztočila zpět do Česka je možné za podmínky, že mu česká justice umožní nový proces v přiměřené lhůtě.

Roztočil v osmdesátých letech emigroval do Rakouska a poté do Německa. Československé soudy ho za vraždu odsoudily v roce 1985 v nepřítomnosti k výjimečnému trestu. Později mu trest snížily na 17 let. Rakousko ani Německo ale Roztočila do ČSSR nevydaly, prý proti němu chyběly usvědčující důkazy.

Celá léta žil v jihoněmeckém Bietigheimu-Bissingenu. Zadržen byl až v roce 2000 na hraničním přechodu při vstupu na české území. Od té doby byl v plzeňském vězení na Borech. Celou dobu se domáhal zrušení rozsudku a obnovy řízení. Když se nic nedělo, zvolil prý jako poslední možnost útěk z vězení. Z borské věznice uprchl společně s vrahem Romanem Čabradou. Ukryli se do beden a nechali se vyvézt nákladním automobilem expedujícím materiál z věznice.

Reklama

Související témata:

Související články

Roztočil půjde brzy k výslechu

Ještě koncem října by měl německý soud vyslechnout uprchlého vězně Rostislava Roztočila, který byl zhruba před dvaceti lety v nepřítomnosti odsouzen za vraždu....

Výběr článků

Načítám