Hlavní obsah

Soud: Jakeš s Lenártem v srpnu 68 vlast nezradili

– PRAHA
ČTK, Lenka Kadeřávková

Vysocí funkcionáři předlistopadového režimu Miloš Jakeš a Jozef Lenárt se v souvislosti se srpnem roku 1968 nedopustili vlastizrady. Tak znělo rozhodnutí pražského vrchního soudu, který potvrdil loňský verdikt nižší instance, jež oba v plném obsahu zprostila obžaloby.

Článek

Pražský městský soud osmdesátiletého Jakeše a o rok mladšího Lenárta osvobodil loni v září. Žalobce se ale tehdy proti tomu odvolal. Trval na tom, že bývalí komunističtí politici v srpnu 1968 pomáhali promoskevské skupině ve vedení KSČ při vytváření takzvané dělnicko-rolnické vlády. Tato vláda, kterou se nakonec ustavit nepodařilo, měla legalizovat vstup vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Jakeš i Lenárt vinu odmítli a obžalobu označili za absurdní. Soud označili za pouhou mstu za to, že byli předními činiteli předlistopadového režimu.

Hlavní vinu nesli jiní, ti jsou po smrti

"Nebylo prokázáno, že by se stal skutek, pro který byli oni obžalovaní," prohlásil předseda odvolacího senátu Jindřich Fastner.

Soudce Fastner zdůraznil, že soud tu není od toho, aby zpětně hodnotil události v srpnu 1968. "To není jeho úkolem, a ani není jeho úkolem hodnotit postoje obžalovaných v té době. Úkolem je hodnotit důkazy, které předložil státní zástupce," řekl Fastner.

Žalobce celou dobu tvrdil, že oba obžalovaní nebyli hlavními aktéry při vyjednávání o tzv. dělnickorolnické vládě. Tuto roli podle něj zaujali tehdejší členové ÚV KSČ Jan Piller, Alois Indra, Drahomír Kolder a další, kteří jsou však již po smrti. Slovák Vasil Biľak je pak stíhán ve své vlasti.

Soudce Fastner nicméně zpochybnil roli těchto funkcionářů v této době jako takovou. "Nebylo prokázáno, že v Československu byla skupina lidí, která byla ochotna kolaborovat s cizí mocí. A pokud taková skupina byla, tak že jejími členy byli oba obžalovaní," řekl soudce. 

Soud tedy uzavřel případ s tím, že se sice Jakeš s Lenártem zúčastnili jednání na sovětském velvyslanectví a u prezidenta, nicméně nelze prokázat, že se při schůzkách snažili ustavit nelegální vládu.

Státní zástupce zvažuje dovolání

Proti rozhodnutí vrchního soudu se již není možné znovu odvolat. Státní zastupitelství má ještě možnost podat tzv. dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Státní zástupce Vlastimil Kraus dnes nevyloučil, že tak učiní. V rozhovoru s novináři uvedl, že se definitivně rozhodne až poté, co prostuduje písemné odůvodnění rozsudku. Dodal, že dnešní rozhodnutí vrchního soudu vnímá jako neúspěch obžaloby.

S viditelnou úlevou přijali dnešní verdikt oba protagonisté bývalého režimu. Novinářům ale řekli, že žádné oslavy neplánují.

"Konečně si trochu oddychnu. Pořád jsem byl předmětem zájmu sdělovacích prostředků," řekl po jeho vyhlášení nevzrušeně Jakeš.

Na dotaz, co budou v nejbližších hodinách dělat, Jakeš odpověděl, že odjede na chatu, kde bude sekat trávu. Lenárt se zase jako každý důchodce chce věnovat svým vnukům a těší se na setkání s přáteli.

Reklama

Související témata:

Související články

Jakeš omdlel u soudu

Někdejší generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš během svědecké výpovědi v procesu s Karlem Hoffmannem omdlel. Podle přítomných se mu udělalo nevolno a bylo...

Jakeše a Lenárta čeká odvolací soud

Dva političtí prominenti předlistopadového režimu - osmdesátiletý Milouš Jakeš a stejně starý Jozef Lenárt - budou muset příští čtvrtek znovu předstoupit před...

Výběr článků

Načítám