Hlavní obsah

Kvůli listerióze probíhá celostátní kontrola potravin

– ČESKÁ REPUBLIKA

Několik desítek kontrol potravin po celé České republice zahájily úřady. Akce je zaměřena na výrobce, distributory a prodejce potravin, jestli dodržují předpisy tak, aby nedošlo k dalším nákazám nebezpečnými virózami. Podnětem ke kontrolám bylo několik úmrtí způsobených výskytem listeriózy v sýrech a salátech.

Článek

"Inspektoři mají vytipované určité výrobky, u kterých jsou možná jistá rizika," říká Ivo Klemeš ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce. "Dále zjišťujeme, jestli se ještě v prodejnách nevyskytují již nakažené výrobky z posledních týdnů," dodal.

Na kontrole se podílí i Státní veterinární správa. "Byli jsme požádáni o spolupráci. Zaměřujeme se na výrobu měkkých sýrů, salámů a podobných potravin. Problémy v přípravě jednotlivých potravin nepředpokládáme, protože listerióza se vyskytla zejména kvůli špatnému uskladnění potravinářských výrobků," uvedl mluvčí Josef Duben.

Tři pacienti zemřeli v listopadu na Moravě. V jejich těle byla prokázána bakterie Listerie monocytogenes. Ve stejném měsíci zemřel ženě novorozenec. U matky byla prokázána listerióza při současném chronickém onemocnění imunitního systému. Vedle toho se onemocnění objevilo u 17 lidí. Podle ministerstva zdravotnictví to neodpovídá běžnému sezonnímu výskytu.

Listerióza se projevuje zejména u starších lidí se sníženou imunitou. Velice nebezpečná  je u těhotných žen, u kterých může být ohrožen vývoj plodu.

Nákaza se projevuje horečkou, tuhnutím svalů a někdy i nechutenstvím a průjmem. Při těžším průběhu jsou časté bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Inkubační doba trvá zhruba od tří do 70 dnů. Nemoc je možné léčit antibiotiky.

Reklama

Související témata:

Související články

Hygienici varovali před sýrem Baladur

Ministerstvo zdravotnictví varuje spotřebitele před nebezpečným dezertním sýrem Baladur výrobce Prom-Prodej, s.r.o. Sýr, stejně jako hermelínový a pochoutkový...

Výběr článků

Načítám