Hlavní obsah

Invalida uhořel ve vlastním domě

Právo, miv
BÍLOVICE NAD SVITAVOU

Tragicky skončil sobotní požár rodinného domku v Bílovicích nad Svitavou na Brněnsku. Hasiče přivolala obyvatelka ze sousedství s podezřením, že uvnitř je možná obyvatel domu.

Článek

"Při příjezdu hasičů byla téměř celá polovina dvojdomku o půdorysu sedm krát sedm metrů v plamenech, požár byl ve třetí ze čtyř fází hoření a dovnitř nebylo možné hned proniknout. Hasiči zasahující v dýchacích přístrojích k požářišti zřídili dopravní vedení vody a proti plamenům nasadili dva proudy," uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Proud vody, namířený do mezistropního prostoru bránil rozšíření ohně na druhou polovinu dvojdomku, druhý otvorem ve střeše bojoval s plameny v bytě 2+1. "Hašení ale komplikovalo jiskření ohořelých vodičů elektroinstalace, oheň znemožnil přístup k jističům a v domě nebylo možné vypnout elektrický proud. Dům se podařilo odpojit od proudu až elektrikáři, který přerušil venkovní přívod ze sloupu," řekl Haid.

Teprve po likvidaci ohně a odvětrání notně zakouřených prostor mohli hasiči prohledat dům a na WC objevili ohořelé tělo invalidního důchodce. Přesnou příčinu jeho smrti ale určí až nařízená pitva.

Požár silně poškodil vnitřní část a zařízení poloviny dvojdomku, přestože oheň pronikl až na půdu domku, rozšíření na druhou část stavby se hasičům podařilo zabránit. Předběžný odhad škody se vyšplhal na dvě stě tisíc korun. Příčinu vzniku určí až následné šetření, z dosud známých faktů není vyloučena nedbalost uživatele domku při kouření nebo obsluze kamen na tuhá paliva.

Podle mluvčího se museli zasahující profesionální hasiči z Brna i jednotka dobrovolníků z Bílovic vypořádat také s potížemi při cestě na místo zásahu. Hustá mlha a po mrznoucím mrholení kluzká vozovka je zdržovala, i tak byli na místě do 14 minut od přijetí telefonického hlášení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám