Hlavní obsah

Za vraždu pomocí samopalu dostal 14 let

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Se sklopenou hlavou odcházel v pátek z jednací síně Krajského soudu v Brně 26letý Tomáš Mužný, kterého soudci poslali za pokus loupeže a brutální vraždu do věznice na 14 let. Podle rozsudku se totiž Mužný v červenci 2005 podílel na přepadení majitelky rodinného domku v Miroslavi na Znojemsku, při kterém došlo k vraždě jejího 57letého přítele.

Článek

Za tuto vraždu si již odpykává 13letý trest jeho 29letý komplic Michal Faltýnek, kterého se podařilo zadržet jako prvního. Mužného kriminalisté zadrželi až později, když ho udala jeho matka, která se o vraždě dověděla v médiích. Šla se svým podezřením na policii a další důkazy Mužného z činu usvědčily.

Na přítele ženy vytáhli samopal

"Trestná činnost obžalovaného byla jednoznačně prokázaná a usvědčují ho jak výpovědi některých svědků, tak i další důkazy. Vzhledem k tomu, že se podílel na pokusu loupeže a dále i na vraždě, nezbylo soudu, než mu uložit trest v horní polovině zákonné sazby, která hovoří o trestu v rozpětí od 10 do 15 let," uvedl při zdůvodnění verdiktu předseda senátu Miloš Žďárský.

K brutálnímu činu došlo loni v červenci v Miroslavi, kde se Mužný s Faltýnkem snažili krumpáčem vniknout do rodinného domku, aby majitelku přinutili vydat peníze. Přitom se probudil její přítel, který se šel podívat, co se děje. Faltýnek s Mužným však na něj vytáhli samopal a pistoli a muže 10 ranami doslova rozstříleli. Po činu utekli bez peněz.

Spor mezi soudem a obhájkyní

Obžalovaný muž se k činu nedoznal a u soudu odmítl vypovídat, protože měl strach s podjatosti všech soudců Krajského soudu v Brně. "Mám strach před tímto soudem vypovídat, protože k němu nemám důvěru, když vidím, co se kolem děje. Proto využívám svého práva a vypovídat nebudu," uvedl Mužný, který policii do protokolu přiznal, že komplice Faltýnka zná, ale nikde s ním nebyl a nikoho nezabil.

Jeho obhájkyně Eva Karasová navíc v závěrečné řeči označila, že novináři by kvůli senzaci byli schopní podplatit právě matku Mužného a tudíž by její trestní oznámení neměl soud brát tak vážně. Přitom právě na Krasovou zvažují soudci se státní zástupkyní stížnost na advokátní komoru, kvůli neprofesionálnímu jednání, protože mají podezření, že při procesu ovlivňovala předvolané svědky.

Mužný se k rozsudku nevyjádřil, stejně jako státní zástupkyně Ludmila Doležalová. "Ponechala jsem si lhůtu na rozmyšlenou, ale jsem s rozsudkem celkem spokojená, protože soudci rozhodli podle mého návrhu," dodala žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Přítele podnikatelky rozstříleli ze samopalu

S hlavou hrdě vztyčenou přivedla v pátek eskorta před senát Krajského soudu v Brně 26letého Michala Faltýnka z Ivančic na Brněnsku, který čelí obžalobě,...

Podnikatele rozstřílel samopalem, dostal 13 let

Se svěšenou hlavou a smutným výrazem ve tváři přijal ve středu 26letý Michal Faltýnek z Ivančic na Brněnsku 13letý trest, který podle rozhodnutí Krajského...

Výběr článků

Načítám