Hlavní obsah

Ruští násilníci půjdou do vězení na řadu let

– HRADEC KRÁLOVÉ
Právo, Jiří Bednář

Senát královéhradeckého krajského soudu poslal v pátek na devět let do vězení Jurije Rybina za znásilnění, vydírání a obchod s lidmi. Jeho komplice Vladislava Volodina potrestal za stejné skutky sedmi lety za mřížemi. Po odpykání trestu musí oba opustit Českou republiku.

Článek

Soudci uznali oba devětatřicetileté Rusy vinnými z toho, že loni a předloni nutili násilím a pod pohrůžkou zabití svou krajanku Olgu Garaninovou (23) k různým činnostem, omezovali ji v pohybu a nutili ji, aby jim odevzdávala peníze, které vydělala. Žena podle znaleckého nálezu utrpěla dlouhodobou poruchu zdraví s nejistou prognózou vyléčení.

Podle mužů jsou nařčení smyšlená

Podle rozsudku ji obžalovaní násilím nutili k sexu s nimi a k prostituci. Žena také pracovala jako pomocná síla v restauraci a muži na ní vymáhali velkou část peněz, které získávala. Musela pro ně krást v obchodních domech a když odmítala, hrozili jí, že ji zmlátí, polijí kyselinou nebo že ublíží její matce. Prodali ji do erotického klubu, kde pro ně musela prostitucí vydělávat peníze. Oba muži nařčení odmítli jako smyšlená.

Verzi obžalovaných podporovala Rybinova sestra, která s oběma muži žila v Orlickém Záhoří na Orlickoústecku. Tvrdila, že Olga sice odevzdávala obžalovaným část vydělaných peněz, ale dělala to zcela dobrovolně. "Sama se nabídla, že nám finančně vypomůže. Já jsem ji pomáhala sehnat práci, protože se chtěla nějak živit," uvedla před soudem. Tvrdila také, že Olga možná skutečně kradla v obchodech, ale pokud ano, tak si odcizené věci nechávala pro sebe.

Soudci ale uvěřili obžalobě

Podle našeho názoru tu vznikl mezi poškozenou a oběma muži vztah závislosti. Garaninová si chtěla najít zaměstnání a zůstat zde natrvalo a proto podléhala vlivu obžalovaných, kteří za ní všechno zařizovali. Například poslouchala jejich pokyny, i když s nimi nesouhlasila," řekl při odůvodnění verdiktu předseda soudního senátu Petr Mráka.

Soud se opíral hlavně o výpověď Garaninové. "Neměla žádný důvod si vymýšlet. Pokud by se k ní obžalovaní chovali tak, jak popisovali, neobviňovala by je z toho, že ji obírali o výplatu, nutili k prostituci nebo že ji znásilňovali," dodal Mráka.

Verdikt není pravomocný. Státní zástupkyně Hana Flídrová si ponechala lhůtu k vyjádření, stejně jako Rybinův advokát. Volodin se proti trestu odvolal přímo v soudní síni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám