Hlavní obsah

Profesor, který prý hrozil bombou, dostal podmínku

PRAHA

Roční podmíněný trest dostal vysokoškolský pedagog Josef Pecen za to, že pohrozil letišti bombou. Anonym tehdy ochromil provoz řady letišť v zemi, protože hrozba nebyla adresná.

Článek

Pecen podle obžaloby před více než rokem zavolal z manželčina mobilního telefonu na tísňovou linku 112 a nahlásil, že je na letišti umístěna bomba. Protože však tehdy anonym neřekl, kde má nálož explodovat, musela policie prohledat všechna velká letiště v zemi. Na některých dokonce na několik hodin přerušili provoz a evakuovali cestující. Nástražný výbušný systém nebyl nikde nalezen. Z letišť ale nemohly odletět tisíce cestujících a leteckým společnostem vznikly kvůli zpoždění linek škody.

Sedmašedesátiletý učitel fyziky na České zemědělské univerzitě v pražském Suchdole od počátku popírá, že by anonymním telefonujícím byl právě on.

Hlavními důkazy k udělenému trestu jsou technické údaje, které potvrzují, že telefonát přišel z přístroje Pecnovy manželky a hovor se uskutečnil v lokalitě, kde učitel bydlí. Také soudní znalkyně potvrdila, že na záznamu je zachycen Pecnův hlas.

Obhájce obžalovaného tvrdil, že žádná expertíza není stoprocentní a naznačil, že mohlo dojít k záměně dvou hovorů, které na linku 112 přišly těsně po sobě.

Letiště Praha navíc požaduje, aby soud Pecnovi uložil i povinnost nahradit škodu ve výši bezmála 125 000 korun. O jeho nároku však soud nerozhodl.

Záhadou stále zůstává motiv pedagoga. Důvody jeho skutku neodhalili ani psychologové, kteří jen naznačili, že se muselo jednat o zkrat.

Proti dnešnímu rozsudku se nelze odvolat, možné je jen dovolání k Nejvyššímu soudu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám