Hlavní obsah

Julínek jmenoval komise k nemocničním vraždám

PRAHA

Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) ve čtvrtek jmenoval dvě znalecké komise, které prozkoumají případ vražd v nemocnici v Havlíčkově Brodě. První výsledky budou nejdřív koncem ledna.

Článek

První komise se zaměří na chorobopisy obětí. Druhá prověří působení stíhaného Petra Zelenky v jihlavské nemocnici, kde po odchodu z havlíčkobrodské nemocnice pracoval.

Bývalého zaměstnance havlíčkobrodské nemocnice Zelenku policie obvinila z vraždy osmi pacientů a pokusu o vraždu dalších devíti. K činu se přiznal. Oběti údajně usmrtil lékem heparin, který omezuje srážlivost krve a brání případnému vzniku krevních sraženin. Pacienti tak zemřeli na krvácení. Přestože policie vyšetřuje 17 případů, komise prověří 18 chorobopisů. Podle Cikrta panují u dalšího případu pochybnosti, smrt pacienta ale se Zelenkou pravděpodobně nesouvisí.

V první komisi komisi jsou zastoupeni různé obory lékařů a také právník. Sejít by se prý mohla příští týden. Jihlavský tým je menší. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt řekl, že ministerstvo jména členů obou komisí nezveřejní. "Většinou komise nebude působit v Havlíčkově Brodě. Nebudeme ani oznamovat, kdy tam přijede. Chceme to dělat tak, aby měla co nejvíce klidu na práci," dodal.

Reklama

Související témata:

Související články

TÉMA: Vraždy v havlíčkobrodské nemocnici

Během klidného víkendu na začátku listopadu 2006 zasáhla Českou republiku těžko uvěřitelná zpráva. Třicetiletý muž pracující jako zdravotní bratr zabil...

Výběr článků

Načítám