Hlavní obsah

Brutální lupič jde na deset let za mříže

Právo, Tomáš Prchal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ÚSTÍ NAD LABEM

Šedesátiletý Josef Žák, který loni v listopadu šokoval brutálním útokem na dvě ženy ve městě Ústí nad Labem, půjde podle čtvrtečního rozsudku ústeckého krajského soudu na deset let do vězení. Senát ho uznal vinným z loupeže a neoprávněného držení platební karty. Žák si stejně jako státní zástupce ponechal k rozsudku lhůtu na rozmyšlenou, zda se odvolá či ne.

Článek

Na lavici obžalovaných působil muž střední postavy, který v opilosti pobodal a okradl dvě ženy, zdrceným dojmem. Žák nejdříve večer zezadu napadl v ulici Hradiště v centru Ústí nad Labem 34letou prodavačku z nedaleké tržnice.

Notorický gambler nic netušící ženu dvakrát bodl nožem a když upadla na zem, vzal jí tašku se dvěma láhvemi vína a dětskou soupravou. Druhou oběť si vyhlédl o dvacet minut později. Třiapadesátiletou ženu v krásnobřezenské ulici U Pivovarské zahrady bodl třináctkrát a vzal jí kabelku.

Obě ženy dodnes trpí posttraumatickou stresovou poruchou a léčí se u psychiatra. Starší z žen se kvůli svému zdravotnímu stavu dokonce odstěhovala k dceři do Děčína. Obě napadené dodnes nechápou, proč je Žák při okradení i pobodal. Osudný den nešel muž, který před soudem působil smířeným dojmem a při rozsudku hleděl do země, ani do práce a od rána popíjel pivo.

Přemýšlel i o sebevraždě

Po okradení žen šel s jejich penězi rovnou do herny nedaleko místa posledního útoku, kde ho zatkla policie. "Z toho, z čeho jsem obžalován, si nepamatuju nic konkrétního," řekl soudu klidně působící Žák a omlouval se zraněným ženám. "Už několikrát jsem se chtěl zabít konzumací prášků, rtuti a repelentu, protože nezvládám alkohol a automaty," dodal muž.

Jeho řádění viděla řada svědků, kteří ho poté poznali stejně jako první z obětí, která shlédla i čtvrteční rozsudek. "Za ten rok se z něj stala troska. Je to úplně někdo jiný než tehdy," řekla 34letá P. B. Podle mínění znalců má ale Žák v případě, že přestane pít alkohol a nebude hrát automaty, šanci se vrátit do společnosti.

Soud mu proto uložil ambulantní protialkoholní léčbu. Navíc musí obětem a zdravotním pojišťovnám zaplatit 175 000 korun. Senát nakonec nepřekvalifikoval Žákův útok na pokus o vraždu, i když to zvažoval. Druhou z žen totiž dělily od smrti jen milimetry. Nůž se totiž zastavil jen několik milimetrů u jejích ledvin a plic.

Reklama

Výběr článků

Načítám