Hlavní obsah

Do konce roku se vyboduje přes 100 řidičů

Právo, Lenka hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od prvního července do prvního prosince na českých silnicích dosáhlo dvanáctibodové hranice, po které úřady odebírají řidičský průkaz, 92 řidičů. Každý měsíc přišlo o řidičák v průměru 18 osob. Bude-li trend pokračovat, do konce roku souhrnné statistiky vybodovaných šoférů hladce překročí stovku.

Článek

Poslední zveřejněné statistiky uváděly k 22. listopadu 74 vybodovaných osob a 26 dalších, kterým chyběl ke konečné dvanáctce jeden bod. Právo už má k dispozici nové údaje, podle nichž k prvnímu prosinci přišlo kvůli bodům o průkaz 92 řidičů, jeden bod k maximu chybí 34 dalším.

V krátkém období od 22. 11. do 1. 12. se tak vybodovalo 18 šoférů, což potvrzuje teorii, že se na silnice během podzimu mnohde vrátila lhostejnost k dopravním předpisům a šoféři se zpřísněných pravidel přestali bát.

Nejvíc hříšníků v Plzeňském kraji

Nejvíce řidičů, kteří přišli o průkaz kvůli bodům, evidoval k prvnímu prosinci Plzeňský kraj, a to patnáct. Naopak nejlepší situace v tomto směru je na Vysočině, která jako jediná ze sledovaných krajů nezaznamenala ani jeden případ, 11 bodů tam dosáhla pouze jedna osoba.

V poměru všech řidičů v kraji a těch, kteří dostali bod, vede v nelichotivých statistikách dlouhodobě Karlovarský kraj.

Bodový přestupek už má na 195 tisíc šoférů

Počet šoférů, kteří spáchali "bodovaný" přestupek, se k prvnímu prosinci zastavil na čísle 194 328. Ale více než tři čtvrtiny z nich se dopustily menšího přestupku - tj. ohodnoceného jedním či dvěma body.

Nejvíce případů tradičně řeší úředníci v Praze, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji, naopak nejméně práce mají v Pardubickém a Libereckém kraji.

Nenižší počet bodovaných řidičů v přepočtu na počet registrovaných řidičů mají Votice a Pardubice, kde poměr nedosahuje ani procenta. Naopak nejvíce jsou vytížení v Aši, kde zmíněný poměr přesáhl 12 procent, a Kraslicích s 9,43 procenta.

Podrobný rozbor situace v jednotlivých krajích přinášejí regionální stránky Práva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám