Hlavní obsah

Za vraždu známé dostal muž patnáctiletý trest

Právo, Jiří Bednář
HRADEC KRÁLOVÉ

Patnáct let by měl strávit za mřížemi Aleš Trojan z České Třebové. Senát Krajského soudu v Hradci Králové jej ve středu potrestal za brutální vraždu sedmatřicetileté Martiny Pavelkové. Trojan se k činu přiznal, ale po poradě s obhájcem si ponechal lhůtu k rozhodnutí, zda se proti trestu odvolá. Lhůtu si ponechal i státní zástupce.

Článek

Jednatřicetiletý muž uškrtil ženu letos 17. března v lese u chatové oblasti Studená Hůra na okraji České Třebové. S Pavelkovou měl spory kvůli dvanáctitisícovému dluhu, který na něm žena opakovaně vymáhala. Naznačovala mu, že by si mohla najmout vymahače. [celá zpráva]

"Obžalovaný se k činu promyšleně připravoval. Koupil si zbraň a den před činem si přichystal škrtidlo, vyrobené z provazu, který opatřil dřevěnými držadly. Oběť, když ji pachatel vedl na smrt, prožívala extrémní úzkost a strach o život," uvedla v odůvodnění rozsudku předsedkyně soudního senátu Jana Chládková.

I když státní zástupce Milan Vacek navrhoval Trojana potrestat dvacetiletým vězením, Chládková to odmítla s tím, že v tomto případě nejsou splněny zákonné podmínky pro udělení výjimečného trestu "Rozhodli jsme se pro trest na samé horní hranici zákonné sazby. Podle našeho názoru tato výše dostatečně odráží závažnost tohoto trestného činu," sdělila soudkyně.

Trojan je povinen zaplatit po 240 tisících korunách manželovi, matce a otci Martiny Pavelkové jako náhradu za újmu při ztrátě blízkého člověka. Jejímu bratrovi pak Trojan musí ze stejného důvodu uhradit 175 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám