Hlavní obsah

Skupina mužů prodávala heroin mladistvým

– BRNO
Právo, Petr Knötig

Brněnským kriminalistům se podařilo rozbít síť dealerů obchodujících s heroinem. V noci na úterý při mimořádné akci zadrželi v Brně tři Vietnamce ve věku 25 až 30 let, kteří v Česku pobývají bez povolení a prodávají heroin. Všichni tři skončili v policejní cele.

Článek

"Měli jsme poznatky o prodeji heroinu asi 14 dní. Připravili jsme proto akci, při níž jsme zadrželi tři cizince, z nichž 25letý už byl stíhaný za prodej heroinu, ale nepodařilo se mu to u soudu prokázat. Při akci jsme zajistili 239 psaníček s heroinem a 130 tisíc korun, které podle nás pocházejí z trestné činnosti," řekl vedoucí týmu Toxi Ladislav Houba.

Kromě tří prodejců heroinu kriminalisté zjistili několik dalších klidí, kteří heroin kupovali buď pro svoji potřebu, nebo pro známé. Jde především o mladistvé, z nichž někteří si pro drogy chodili s rodiči a někteří jsou na útěku z diagnostického ústavu. Velká část zákazníků je ve věku kolem 16 let a zatím není jasné, kdo drogy kupoval a kdo byl jen jako doprovod.

"Všechno je otázkou dalšího dokazování a zatím je případ příliš čerstvý. Také je problém skutečně prověřit, zda zadržení Vietnamci jsou těmi, za které je považujeme, protože měli u sebe víc dokladů a odmítají bez tlumočníka mluvit. Dostat se do této komunity je velmi složité. Pouze u 25letého muže je jasné o koho jde, protože ho známe z minulosti osobně. Protože tentokrát prodávali drogy mladším 18 let, hrozí již až osm let vězení," doplnil Houba.

Kriminalisté považují tento zásah za velmi úspěšný, protože heroin se v Brně běžně neprodává a pokud, tak právě jen mezi Vietnamci a Romy, mezi které se těžko proniká. Letos tak policisté evidují tři případy obchodů s heroinem, zatím co loni jich bylo sedm. Odhalených výroben pervitinu je letos v Brně 44. Je to přibližně podobný počet, jako v uplynulých letech. Za výrobu a obchod s pervitinem je stíhaných 111 pachatelů, z toho jich je 44 ve vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám