Hlavní obsah

Ředitel vytuneloval školu a pak se šel udat na policii

Právo, pab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOŠŤCE

Pořádný křest ohněm zažívají noví zastupitelé v Hošťce na Tachovsku. Těžkou hlavu mají z dalšího osudu místní základní školy. Ta totiž nemá na účtu ani korunu. A důvod? Na mizinu ji přivedl ředitel a učitel v jedné osobě Ján Macák, který vybral postupně všechny peníze a použil je pro svoji potřebu. Sám se pak šel udat na policii.

Článek

Podle informací Práva se zpronevěřená částka pohybuje v řádově stovkách tisíc korun. Šlo o peníze na provoz školy, platy učitelů, stravné a školné dětí.

"Momentálně jsme bez finančních prostředků. Doufám, že obec školu nezavře a pomůže nám zajistit její provoz," řekla v pondělí Právu Renata Kozlerová, která je pověřena řízením školy.

Čtyřicetiletého Macáka, který je původem ze Slovenska, totiž vedení obce už odvolalo z funkce. "Budeme se snažit chod školy zabezpečit. Musíme najít nějakou rezervu v rozpočtu, než v lednu pošle škole nějaké peníze krajský úřad," řekla starostka Hošťky Eva Janczewská. Podle ní obec nenechá školu padnout. "Samozřejmě nás to překvapilo. Ale stalo se a my tu situaci musíme vyřešit," dodala.

Podle svědectví lidí, kteří se kolem školy pohybují, podezření panovalo už delší dobu. Macák nastoupil v září loňského roku. "Dávali jsme podnět ke kontrole ještě starému zastupitelstvu. Pokaždé jsme ale byli odmítnuti s tím, co si to dovolujeme kritizovat ředitele školy. Připadali jsme si jako černé ovce. Ředitel nám dokonce vyhrožoval výpovědí," vzpomínala jedna ze svědkyň. Podle ní pak ale ředitel vybral z účtu větší sumu peněz najednou a pak už to všechno vzalo jiný obrat. Upozornila také na to, že neexistoval žádný kontrolní mechanismus, který by mohl včas nesolidní jednání šéfa školy podchytit "Byl neomezeným pánem. Peníze vybíral, ukládal je a manipuloval s nimi," dodala.

Případ policie šetří pro podezření z trestného činu zpronevěry. "Po doznání ředitele jsme zajistili některé účetní doklady. Obvinění mu zatím sděleno nebylo," konstatoval tachovský policejní ředitel Jaromír Kníže. Macák v pondělí nebyl k zastižení, aby se mohl k celé záležitosti vyjádřit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám