Hlavní obsah

Důvěřivost stála důchodce život

Novinky, Patrik Biskup
VŠEHRDY

Pohřešovaného 81letého důchodce Oto Kolínka ze Všehrd na Plzeňsku, který zmizel na přelomu května a června, nalezli policisté v pátek zavražděného v lese asi dva a půl kilometru od jeho bydliště.

Článek

"Tělo bylo zabalené do deky a hozené v borůvčí kousek od silnice. Pitva prokázala, že zemřel násilnou smrtí," řekl policista, který se podílí na vyšetřování případu. Po neznámém zabijákovi kriminalisté pátrají.

Naivní inzeráty

Kolínek žil sám v domku na okraji obce. Manželka mu zemřela před dvěma lety a děti spolu žádné neměli. Osudnou se mu podle názoru místních lidí stala jeho důvěřivost. "Určitě to souvisí s inzeráty, které si podával do novin. V nich nabízel ubytování ve svém domku s tím, že případnému zájemci, který bude o něho a jeho domácnost a hospodářství pečovat, odkáže svůj majetek. To mohlo přilákat k důchodci i zločince, kteří měli v úmyslu ho okrást a pak se ho zbavit," řekl jeden z místních starousedlíků.

Podle starosty Všehrd Jaroslava Zíky je toho plná vesnice. "Aby taky ne. Pan Kolínek tady žil 50 let a všichni ho znali. Není to nic příjemného. Nikdo neví, co se ještě může stát. Zvlášť staří lidé, co žijí sami, mají strach," uvedl Zíka. "My jsme ho varovali, jenže on si postavil hlavu. Nemůžeme mu nijak rozkazovat," dodal.

První varování

U Kolínka se skutečně začali objevovat cizí lidé. "Konkrétně o jednom zpočátku mluvil, že je to inteligentní chlap a že s ním znovu rozjede hospodaření na pozemcích, které už dříve koupil a dosud ležely ladem. Vodil ho po domě, ukazoval kde co má a dokonce před ním říkal, že vybral dvěstě tisíc korun na zakoupení traktoru.

Chlubil se mezi lidmi také tím, že onen cizí člověk se nechá i se svojí družkou po něm přejmenovat," řekla jedna ze sousedek. Pak přišlo první varování. Důchodce přijel domů z Plzně a barák měl vzhůru nohama. Neznámí zloději mu sebrali nějaké peníze a starou škodovku.

Zlá předtucha

To už mu rozmlouvali z obecního úřadu, ať neblbne, že to zavání průšvihem. "Nedal si říci. Byl to paličatej sedlák. Svému oblíbenci prozradil, že peníze na traktor naštěstí zloděj nenašel, protože je měl schované v mrazáku," přidala se další žena na návsi. Pak údajně následoval druhý pokus o krádež, ale i tentokrát zloděj, který šel téměř na jistotu, odešel s prázdnou. Důchodce prý peníze zase přendal na jiné místo.

"To už ale začal tušit, že úmysly lidí, kteří se mu vetřeli do přízně, nejsou zcela čisté. Došlo to tak daleko, že oznámil policii, že má strach a že se bojí. Byl z toho dost zoufalej. Už věděl téměř s jistotou, odkud vítr fouká. Pak najednou zmizel," shodli se místní domorodci.

Muž, o kterém zpočátku Kolínek mluvil jako o inteligentním člověku a později z něho dostal strach, je podle důvěryhodného zdroje osoba policii známá. Patří mezi ty, které kriminalisté v této souvislosti vyšetřují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám